Lantmännen leder vägen mot en fossilfri livsmedelsvärdekedja

Att minska människans klimatpåverkan är en av samtidens största utmaningar och en stor del i det arbetet för att nå klimatneutralitet är att fasa ut fossila energikällor och ställa om till fossilfritt. I den här artikeln skriver Johanna Taflin, programansvarig hållbarhet och strategiska partnerskap, och Claes Johansson, hållbarhetschef, om Lantmännens framsteg för att nå fossilfrihet i hela värdekedjan.
Att minska människans klimatpåverkan är en av samtidens största utmaningar. Jordbrukssektorn, en grundpelare i den globala livsmedelsförsörjningen, måste både mätta en växande befolkning och sänka sina utsläpp. Som ledande aktör inom livsmedelsvärdekedjan har Lantmännen därför utvecklat färdplanen Framtidens Jordbruk. Vår vision är att skapa ett jordbruk som är mer produktivt, lönsamt och hållbart – med målet att vara klimatneutrala till 2050.
En stor del i att minska klimatpåverkan och nå klimatneutralitet är att fasa ut fossila energikällor och ställa om till fossilfritt. Vi ser hur flera initiativ och satsningar på fossilfria lösningar växt fram under åren inom diverse industrier, inte minst i Sverige. Inom jordbruket ligger Lantmännen i framkant och är världsledande inom utvecklingen av en fossilfri livsmedelsvärdekedja i stor skala. Begrepp som fossilfrihet väcker dock ofta frågor. Hur har vi kunnat komma så långt och vilka utmaningar har vi kvar?
Resan mot att fasa ut fossila energikällor och minska utsläppen är en komplex process med många steg. För att lyckas krävs ett systematiskt arbete där hela värdekedjan analyseras och åtgärdas. För Lantmännen innebär det fyra övergripande områden: insatsvaror, energiförbrukning på gården, transporter samt energianvändning i våra produktionsanläggningar.
Ett av de mest banbrytande och betydelsefulla framstegen i Lantmännens arbete mot en fossilfri livsmedelsvärdekedja – och kanske för hela jordbruket – är utvecklingen av fossilfri mineralgödsel.
Växtnäringen är en av jordbrukets viktigaste insatsvaror. Ett av de mest banbrytande och betydelsefulla framstegen i Lantmännens arbete mot en fossilfri livsmedelsvärdekedja – och kanske för hela jordbruket – är utvecklingen av fossilfri mineralgödsel.
Historiskt sett markerade introduktionen av mineralgödsel en revolution inom jordbruket. Den möjliggjorde en dramatisk ökning av skördarnas storlek, ofta upp till dubbelt så stora tack vare att grödorna fick tillgång till kväve. Mineralgödsel är en av de grundläggande drivkrafterna bakom den globala livsmedelsproduktionen och en avgörande faktor för att mätta jordens befolkning i dag.
Ursprungligen tillverkades mineralgödsel med vätgas – en energikälla med endast vatten som utsläpp efter förbränning – men på grund av lägre kostnad och större tillgänglighet skiftade produktionen till naturgas. Det har gjort att gödselproduktion idag står för en tredjedel av jordbrukets utsläpp. Genom att återgå till en vätgasbaserad produktion, där vätgasen framställs genom förnybar energi, reduceras utsläppen med 70–90 % jämfört med traditionella metoder. Om fossilfritt producerad mineralgödsel ersatte konventionell mineralgödsel globalt, skulle det potentiellt kunna minska koldioxidutsläppen med upp till 500 miljoner ton. Detta markerar starten på ett möjligt paradigmskifte för livsmedelsproduktionens framtid, där Lantmännen intar en unik och ledande position i omställningen tack vare vårt strategiska samarbete med Yara.
Om fossilfritt producerad mineralgödsel ersatte konventionell mineralgödsel globalt, skulle det potentiellt kunna minska koldioxidutsläppen med upp till 500 miljoner ton.
Vidare i vårt arbete mot en fossilfri värdekedja inom odlingsprogrammet Klimat & Natur har vi sett över de fossila utsläppen i hela värdekedjan. På gården har vi fasat ut fossila energikällor, vilket möjliggör fossilfritt fältarbete och torkning. Det innebär att fossila drivmedel i traktorer, skördetröskor och torkar har ersatts av biobränslen – en omställning som sedan 2020 är ett krav i vårt odlingsprogram Klimat & Natur.
Utöver arbetet på fälten har vi även ställt om andra delar av värdekedjan inom odlingsprogrammet. Exempelvis använder våra transporter fossilfria bränslen och fossila energikällor har fasats ut i våra produktionsanläggningar, såsom vid torkning av spannmål och malning i kvarnen. Sedan 2023 används enbart fossilfria energikällor inom odlingsprogrammet Klimat & Natur. Lantmännen jobbar mot målet att all energianvändning i den egna produktionen ska vara fossilfri senast 2025 i Sverige och Norge, 2030 i övriga Norden och 2040 i hela Europa.

Vi känner oss trygga med våra framsteg i att fasa ut fossila energikällor genom vår värdekedja. Genom att noggrant kartlägga den totala energiåtgången i varje led – med data från leverantörer, interna analyser och verifierade externa källor – har vi kunnat mäta andelen fossil energi i varje steg och utvärdera våra åtgärder. Inom odlingsprogrammet Klimat & Natur har vi framgångsrikt övergått till fossilfri gödsel, eliminerat fossila drivmedel på gård samt säkerställt fossilfri torkning, fossilfria transporter och verksamheter i vår egen värdekedja. När vi räknar ihop det, hittar vi cirka 6 procent återstående fossil energianvändning i hela värdekedjan. Dessa 6% härrör främst från utmanande områden såsom produktionen av kalk, växtskyddsmedel och vissa förpackningsmaterial och är en marginell del av våra totala utsläpp. Samtidigt är det en påminnelse om att en fullständig övergång till 100 procent fossilfrihet kräver ett motsvarande arbete i alla samhällets produktionskedjor.
Vi på Lantmännen är stolta över hur långt vi har kommit. Redan idag, 2025, når vi butikshyllorna med produkter kontrakterade på spannmål från en fossilfri skörd. Något som gör oss världsledande. Det är en komplex och mångfacetterad resa att nå total fossilfrihet. Samverkan, transparens och engagemang genom hela kedjan är avgörande för att nå hela vägen fram.