Forskningssatsningar för att realisera Framtidens Jordbruk

Under 2023 delade Lantmännens Forskningsstiftelse ut 28 miljoner kronor inom de tre fokusområdena – Lantbruk och maskiner, Livsmedel och hälsa samt Bioenergi och gröna material. Här berättar Helena Fredriksson, Forskningschef för stiftelsen, om några av projekten som beviljats medel och bidrar till Framtidens Jordbruk.
Tillsammans med mina kollegor inom Lantmännens Forskningsstiftelse börjar vi komma i mål med avtalstecknandet för de 20-tal projekt som beviljades medel i höstas. Det har verkligen varit spännande att ta del av alla ansökningarna som kom in, totalt 74 stycken, och en stor utmaning att välja ut vilka projekt som skulle få finansiering.
Under 2023 delade Stiftelsen ut 28 miljoner kronor inom de tre fokusområdena – Lantbruk och maskiner, Livsmedel och hälsa samt Bioenergi och gröna material. Alla ansökningar bedömdes av beredningsgrupper som består av våra ägare, akademin och Lantmännens tjänstemän. Något som är viktigt för oss är att skapa bred förankring och säkerställa nyttan för svenskt lantbruk.
Bland de nya projekten är det flera som fokuserar på just ökad produktivitet och resurseffektivitet – viktiga kunskapsbidrag för att kunna nå framtidens hållbara jordbruk.
Ända sedan 1986 har Stiftelsen investerat i forskning i hela värdekedjan. Genom vårt arbete har vi bidragit till ny kunskap och byggt upp ett forskarnätverk, där vi tillsammans jobbar för att öka produktiviteten inom jordbruket, trygga livsmedelsförsörjningen och skapa ett mer robust matsystem som minskar klimatpåverkan.
Bland de nya projekten är det flera som fokuserar på just ökad produktivitet och resurseffektivitet – viktiga kunskapsbidrag för att kunna nå framtidens hållbara jordbruk. Ett av projekten ska titta närmare på utsädets skjutkraft – förmågan att växa – för att kunna utveckla ett bättre mått på utsädeskvalitet med förbättrad uppkomst och möjlighet till högre skördar vid olika odlingsförhållanden. I ett annat projekt ska metodik för snabbare och mer exakt analys av utsädesburna sjukdomar utvecklas, vilket kan bidra till förbättrad bekämpning av växtsjukdomar och effektivare växtförädling. Vi har också beviljat medel till ett projekt där forskare tillsammans med Lantmännen ska vidareutveckla bildanalyser av spannmål med hjälp av AI-teknik.
Ett annat viktigt projekt handlar om precisionsodling och att stänga ”skördegapet”, skillnaden mellan fältets maximala potential och nuvarande skördeutfall. Med en bättre förståelse för fältets variation och möjliga potential kan vi anpassa insatserna, uppnå högre skördar och trygga livsmedelsförsörjningen. Projekt som dessa, som syftar till att optimera skörden med hjälp av satellitdata, gårdsdata och beslutsstödssystem, ger avgörande kunskap för att säkerställa en hållbar odling med god avkastning och kvalitet under skiftande klimatförhållanden.
Större, långsiktiga forskningssatsningar är helt avgörande för driva på omställningen, lösa hållbarhetsutmaningarna och därmed stänga ”innovationsgapet” till 2050.
I ett projekt ska forskarna utveckla användningen av ensileringsmedel till grovfoder för att minska svinnet och bibehålla fodrets kvalitet. Resultaten kan öka resurseffektiviteten och lönsamheten på gård genom att förbättra fodervärdet och mjölkproduktionen. Vi har också gått vidare med ett projekt kopplat till att bättre förstå groningsegenskaper i maltkorn. I ett annat projekt ska vi använda havrens hälsofördelar vid utvecklingen av Lantmännens hästfoder.
Sammantaget hoppas vi att resultaten från projekten ska kunna stärka både växtodlingen och animalieproduktionen i Sverige, med ökad produktivitet och minskad klimatbelastning. Där har Lantmännen och Forskningsstiftelsen en unik position. Vi kan använda kunskapen i våra olika verksamheter och skapa värde genom hela värdekedjan. Till exempel genom produktinnovationer, processförbättringar och nya affärsmodeller som bidrar till ett mer livskraftigt jordbruk.
Under årens lopp har vi deltagit i mer än femhundra forskningsprojekt och studier, och vi kommer fortsätta att bygga vidare på vår kunskap. Större, långsiktiga forskningssatsningar är helt avgörande för driva på omställningen, lösa hållbarhetsutmaningarna och därmed stänga ”innovationsgapet” till 2050. På så sätt kan vi realisera framtidens hållbara och lönsamma jordbruk. Det är glädjande för mig och mina kollegor att få bidra till den omställningen.