Snart bryggs öl på maltkorn från Klimat & Natur

Spendrups och Lantmännen har inlett ett nytt samarbete där maltkorn, som är huvudingrediens i öl, för första gången odlas enligt Lantmännens program Klimat & Natur. Här berättar Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups, om samarbetet.
Spendrups är ett familjeföretag som strävar efter att hitta långsiktigt hållbara lösningar. Spendrups hållbarhetsarbete är under ständig utveckling och sedan 2009 har vi redovisat våra framsteg och utmaningar i en årlig hållbarhetsrapport.
Vi har länge arbetat med att ställa om vår egen verksamhet till mer hållbara arbetsmetoder. Vi har bland annat kommit långt med att ställa om till förnybar energianvändning och fossilfria egna transporter. Genom vårt långa samarbete med Lantmännen har vi kunnat använda 90 procent svenskt maltkorn i vår produktion och utvecklat odlingen av ekologiskt maltkorn i Sverige. Att vi nu inlett ett nytt samarbete med Lantmännen är ett viktigt nästa steg i vår strävan att i allt större utsträckning påverka hållbarhetsaspekter i vår värdekedja. Jordbruket är grunden för allt vi gör på Spendrups, ölen vi brygger görs av några få ingredienser; malt, humle, jäst och vatten. När vi har kartlagt var våra största klimatutsläpp sker ser vi tydligt att en betydande påverkan finns i primärproduktionen där maltkorn är vår största råvara. Därför känns det extra roligt att vi inlett ett samarbete som handlar om odling av just maltkorn, vilket kan få stor effekt på vår totala klimatpåverkan genom värdekedjan.
Odlingsprogrammet Klimat & Natur syftar till att utveckla alltmer hållbara odlingsmetoder, bland annat genom att använda fossilfria drivmedel till maskiner, precisionsodling för att maximera nyttan av gödningsmedel och växtskydd, och att gynna fåglar och insekter med öppna ytor och blommande zoner. Under 2022 börjar maltkorn odlas enligt programmet vilket gör att alla fyra sädesslag finns med. Inom ramen för vårt samarbete med Lantmännen odlas nu 3000 ton maltkorn, som ska användas för att brygga 18 miljoner liter öl under 2023.
Spendrups deltar i flera samarbeten i branschen och tvärfunktionellt, till exempel livsmedelsföretagens hållbarhetsmanifest med gemensamma åtagande och Dryckesbranschens Klimatinitiativ. Vi har också anslutit oss till DLF:s transportinitiativ med målet om fossilfria inrikes transporter till 2025. Samarbetet med Lantmännen har lett till spännande dialog mellan olika funktioner både hos oss på Spendrups och på Lantmännen med ett stort utbyte av insikter. Vi lär oss om hållbara jordbruksmetoder och vi kan dela med oss av vilka utmaningar och möjligheter som finns längre fram i kedjan - i bryggeriet, distributionen och hos våra kunder. Vi ser att partnerskapet kommer att innebära en kunskapsutveckling som är mycket viktig för oss, den ger oss bättre möjligheter att driva på en hållbar omställning. Det är ett utmärkt exempel på hur vi kan göra gemensam sak och driva utvecklingen framåt i partnerskap.
Fredrik Spendrup, Anna Lidström, Christian Negendanck, Magnus Kagevik, Claes Johansson, Per Germundsson
Vi på Spendrups ser att det här samarbetet är ett spännande steg för att utveckla framtidens jordbruk. Klimat & Natur är ett bra initiativ för att visa på möjligheten att driva omställning i stor skala. Det är också ett viktigt steg för att vi ska kunna brygga vår öl på ett mer klimatvänligt och hållbart sätt.