Kan en kost med fullkorn bidra till viktnedgång och sänka blodsockernivåerna hos personer med övervikt och fetma? Forskaren Sebastian Åberg har i en ny avhandling presenterat tre olika studier som undersökt effekterna på aptit, kroppsvikt och blodsockerkontroll då livsmedel baserade på siktat vete ersätts med fullkornsprodukter av råg.

 

Den första studien genomfördes under 2018 och 2019 i Nya Zeeland, på en grupp med 28 personer med diabetes och förhöjt BMI. Under studien fick deltagarna äta fullkornsprodukter som bröd, gröt, pasta och ris där produkter av finmalt fullkornsmjöl jämfördes med grövre malt eller till och med hela kärnor av fullkorn. – Resultaten visade att produkter med mer intakta kärnor sänkte blodsockret och minskade fluktuationerna jämfört med produkter av finmalt fullkorn vilket kan vara viktigt för diabetiker att ta hänsyn till då man väljer spannmålsprodukter, berättar Sebastian Åberg.

...produkter med mer intakta kärnor sänkte blodsockret och minskade fluktuationerna jämfört med produkter av finmalt fullkorn...

Nästa studie genomfördes i Göteborg under 2021, då friska personer med övervikt och fetma rekryterades för en koststudie med fokus på hunger, mättnad och metabol respons. Produkter av siktat vete jämfördes med fullkornsprodukter av råg. – Deltagarna rapporterade mindre hunger och högre mättnad vid middagstid om de ätit fullkornsråg under dagen. Vi uppmätte även lägre nivåer av hungerhormonet ghrelin efter måltid med fullkornsråg, berättar Sebastian Åberg. Även studierna av blodsockerkontroll efter måltid visade intressanta resultat. Den rågbaserade kosten sänkte blodsockersvaret med 30 procent jämfört med den vetebaserade kosten.

Den rågbaserade kosten sänkte blodsockersvaret med 30 procent jämfört med den vetebaserade kosten.

Syftet med den tredje studien var att under tolv veckor jämföra effekten på vikt och fettmassa efter intag av produkter baserade på siktat vete respektive fullkornsråg. – Till vår förvåning gick studiedeltagarna ned i vikt ungefär lika mycket, oavsett kost, säger Sebastian Åberg. I stället visade sig metabola faktorer ha betydelse. Personers fettmassa och förmåga att gå ned i vikt påverkades av om de hade en låggradig inflammation och ökad insulinresistens. – Individer med förhöjd inflammation och insulinresistens kan enligt våra fynd dra större nytta av att välja fullkornsråg framför siktat vete, avslutar Sebastian Åberg.

Text: Ingar Nilsson
Foto: Chalmers