Frukost till middag är den nya trenden – ”Brinner” = breakfast for dinner

Pressmeddelanden, 2015

Frukost till middag är den nya trenden. Det kan vara hållbart, prisvärt och näringsriktigt att äta frukostmat till middag. Även om det rekommenderas har många varken aptit eller tid att äta en rejäl frukost på morgonen, då kan de njuta av frukosten till middag istället. Gröt är en populär och nyttig ”brinner”, och enligt en färsk undersökning från Lantmännen äter 13 procent av svenskarna gröt till kvällsmat och bland 18–25-åringar äter 24 procent gröten till kvällsmat/middag.

Precis som många andra mattrender så kommer ”brinnern” från USA, och för att det ska vara en näringsriktig måltid bör man välja rätt frukostalternativ. Det bör vara mat som innehåller kolhydrater av bra kvalitet, protein och fett samt vitaminer och mineraler.

– Att äta en engelsk fet frukost med toast, korv och äggröra eller en skål fruktyoghurt med sockriga flingor är inte nyttigt oavsett vilken tid på dygnet man äter det, säger Karin Magnusson, dietist på AXA, ett varumärke inom Lantmännenkoncernen. Men att dricka en näringsrik smoothie, äta matiga mackor eller havregrynsgröt med någon god topping, funkar jättebra som middag.

Bortsett från att det är kul och annorlunda att äta frukost till middag, är det oftast ett bra ekonomiskt val och ofta enkel matlagning som inte kräver särskilt lång tid vid spisen. Maten innehåller även en rad vanliga ingredienser som du ofta redan har i ditt kylskåp och skafferi.

– Många föräldrar har dåligt samvete för att de inte alltid hinner laga varm mat till sina barn på kvällarna men kall mat kan vara minst lika bra, fortsätter Karin.

Här kommer tre förslag på tre nyttiga, prisvärda och lättlagade ”Brinners”.

  • Rostad havregrynsgröt med ”extra allt”-topping
  • Svamptoast och hallonsmoothie
  • Fluffiga pannkakor med smörstekta äpplen och pekannötter

Bilder finns att hämta på bildbanken: http://bit.ly/1JajaLA
Sökord: Brinner 
www.lantmannen.se/omlantmannen