Lantmännen lanserar barnmat: ”Little Farmer”- ett helt nytt ekologiskt sortiment från svenska gårdar

Pressmeddelanden, 2017

Många föräldrar vill ge sina barn ekologisk och närproducerad barnmat men utbudet är begränsat. Lantmännen lanserar därför ett barnmatssortiment baserat på ekologisk havre och fullkornsvete från utvalda svenska gårdar som drivs av Lantmännens ägare. Sortimentet introduceras under det nya varumärket Little Farmer.

Lantmännen med nya Little Farmer är först på marknaden med att erbjuda välling och gröt gjord på ekologisk havre och fullkornsvete som är från svenska gårdar. Havren och fullkornsvetet odlas och skördas i bland annat Lidköping och Mariestad, och genomgår Lantmännens kontroller för att säkerställa att produkterna håller högsta kvalitet.

Ekotrenden i Sverige är stark. Förra året utsågs svenskarna till bäst i världen på att köpa ekologiskt, och barnmat låg i topp. Trots det har ekologiska och närproducerade alternativ i barnmatshyllan hittills varit ytterst få.

– Det är viktigt för föräldrar att ge sitt växande barn bra mat redan från början. Särskilt efterfrågat är ekologisk och närproducerad barnmat. Därför har vi på Lantmännen tagit hjälp av ett antal utvalda svenska gårdar för att kunna erbjuda bra mat för små magar, säger Johanna Freijd, tvåbarnsmamma och affärsutvecklare på Lantmännen Cerealia.

Livsmedelsverket har särskilda regler för barnmat. Little Farmer är ekologisk och måste därför även leva upp till EU:s omfattande regelverk för ekologisk produktion.

– Kraven på barnmat är mycket höga, vilket är bra. Att våra produkter dessutom är ekologiska gör att vi har ännu högre krav på oss. Little Farmer-produkterna är även berikade med viktiga vitaminer och mineraler, bland annat järn som är svårt för många små att få i sig tillräckligt av, säger Karin Magnusson, dietist på Lantmännen Cerealia.

Lanseringen av Little Farmer är ett resultat av det långsiktiga arbetet med att hitta nya affärsmöjligheter för Lantmännen och Lantmännens ägare, svenska lantbrukare, och skapar ytterligare ett användningsområde för svensk ekologisk spannmål. En av lantbrukarna som odlar havre till Little Farmers sortiment är Håkan Landenmark, ekobonde på WL lantbruk utanför Mariestad.

– Havren till Little Farmers välling och gröt bidrar till ett öppet landskap och växer i en optimal miljö. Jag vågar påstå att detta är den bästa havre som odlas i Sverige, ekologisk och mycket näringsrik, säger Håkan.

Little Farmers produkter, som består av havregröt och havrevälling samt fullkornsgröt och fullkornsvälling, finns i butik från och med vecka 14.

Pressbilder finns på: http://lantmannen.com/bildbanken, sökord Little Farmer.

För mer information om produkterna, kontakta gärna:
Karin Magnusson, dietist på Lantmännen Cerealia
Tel: 076-628 39 80
E-post: karin.magnussson@lantmannen.com

För övriga frågor, Lantmännens pressjour: 073-046 58 00