Lantmännen öppnar fler spannmålsmottagningar

Pressmeddelanden, 2016

Inför skördesäsongen 2016 stärker Lantmännen sin lokala närvaro och öppnar nya spannmålsmottagningar runt om i landet. Med nya mottagningar i Värmland ökar möjligheterna för lantbrukare i regionen att kunna leverera spannmål till en mottagning i sitt närområde, och med den nya mottagningen i Västerbotten hoppas Lantmännen att spannmålsproduktionen i området ska öka med 20 procent.

Lantmännen hade under förra skördesäsongen 44 spannmålsanläggningar från Söderhamn i norr till Ystad i söder. Lantmännen kommer inför årets säsong att öppna fler nya mottagningar i Västerbotten och i Värmland. Dessutom sker en satsning på mottagningarna i Kalmar län.

– Spannmålsaffären är en central och viktig del i Lantmännen. Det ligger i vår strategi att öka våra inköp av spannmål från lantbrukare och därmed är det viktigt att vara en bred aktör med lokal närvaro, hög servicegrad och intressanta affärsmodeller. Med årets nya mottagningar ökar vi möjligheten för fler lantbrukare att leverera spannmål till Lantmännen, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

Lantmännen ser särskilt stor potential i Västerbotten och inleder nu en satsning för en ökad spannmålsproduktion i regionen och ny spannmålmottagning.

– I Västerbotten och Västernorrland finns många duktiga lantbrukare som har goda förutsättningar för att framgångsrikt odla vårkorn i större skala. Med rätt insatsvaror, odlingsstrategier och rådgivning tror vi att avkastningen i området kan höjas med 20 procent. Om vi dessutom kan intressera fler att odla spannmål på arealer där det idag inte odlas spannmål, kan vi öka den totala spannmålsproduktionen i området ytterligare, säger Hans Westbom, regionchef för region Norr på Lantmännen Lantbruk.

Den nya spannmålsmottagningen i Degernäs utanför Umeå blir ett naturligt led i satsningen i Västerbotten. Med de nya spannmålsvolymerna i regionen kan också större andel av fodret som produceras i Lantmännens foderfabrik i Holmsund produceras av lokala råvaror.

I Värmland öppnas två nya mottagningar, i Karlstad och i Säffle. Samtidigt upphör Lantmännens mottagning i Skattkärr.

– Med nya mottagningar i Värmland kommer vi öka vår tillgänglighet i en region där valmöjligheterna för lantbrukarna är ganska få. Det följer vår strategi att bidra till stärkt konkurrenskraft hos våra ägare, säger Bengt Karlsson, regionchef Väst på Lantmännen Lantbruk.

I Kalmar län öppnade Lantmännen till skörden 2015 nya spannmålsmottagningar i Norra Hagby och i Mörbylånga på Öland.

– Till årets skörd har vi en mycket kompetent säljkår på plats i Kalmar. Med deras kunskap och kundkontakt, i kombination med ökad servicegrad på anläggningarna, räknar vi med att öka volymerna mottagen spannmål betydligt mot föregående år, säger Paul Dring, regionchef för region Syd på Lantmännen Lantbruk.