Värmeböljan kan leda till höjda livsmedelspriser

Pressmeddelanden, 2018

Årets torra och varma klimat i Sverige och stora delar av Europa får en hel del konsekvenser och påverkar flera branscher. Ett exempel är livsmedelsindustrin, som bland annat Dagens Nyheter har rapporterat om.  

Förra veckan rapporterade Dagens Nyheter om en sannolik konsekvens av årets värmebölja - hettan kan få matpriserna i flera länder att stiga. Mikael Jeppsson, chef för Lantmännens spannmålsenhet var en av personerna som blev intervjuade.

– Det är ont om spannmål i Sverige och hela Europa. De senaste månaderna har spannmålspriserna i Europa stigit med 20-25 procent. Hur detta i sin tur kommer att påverka livsmedelspriserna i Sverige kan vara svårt att säga något om i nuläget och i slutändan är det grossisterna som bestämmer priset, men jag tror att livsmedlen kommer att bli dyrare. Det kan ta lite tid tills det slår igenom, men priset på råvaran stiger och som jag ser det kommer det leda till att livsmedelspriserna också stiger, säger Mikael Jeppsson

Läs hela artikeln i DN på https://www.dn.se/ekonomi/varmeboljan-kan-fa-matpriserna-i-flera-lander-att-stiga/. Lantmännens skördeprognos för 2018 finns på https://lantmannen.com/press-och-nyheter/nyheter/lantmannens-skordeprognos-2018-lagsta-skorden-pa-over-tjugofem-ar/.

För mer information, kontakta gärna: 

Lantmännens pressjour
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com