Fem lag klara för final i Skolmats-SM

Pressmeddelanden, 2019

Finalisterna i Sveriges största skolmatstävling har utsetts. De fem lagen, som kommer från olika delar av Sverige, kommer i vår att tävla om förstapriset – en gastronomisk inspirationsresa till spanska Alicante.

De fem finallag som kommer att göra upp om titeln ”Årets bästa Skolkockslag” i SkolmatsGastro 2020 har nu korats. Lagen kommer från skolorna Vellingeskolan i Vellinge kommun, Navets skola i Örebro kommun, Lagmansskolan i Mjölby kommun, Tiundaskolan i Uppsala kommun, samt Fajansskolan i Falkenbergs kommun.

Över en miljon skolmåltider serveras varje dag, och de lagas av fler än 15 000 skolkockar runt om i Sverige. Tävlingen SkolmatsGastro – SM i Skolmat – arrangeras av Lantmännen, i samarbete med Martin & Servera, med syftet att lyfta fram skolkockarnas arbete och inspirera till ännu bättre skolmat.

– Det är jätteroligt att vi fått så många bra ansökningar och vi ser fram emot att få komma ut och träffa skolkockarna på skolorna, säger Susanna Liljeblad, försäljningsdirektör på Lantmännen Cerealia Foodservice och en av jurymedlemmarna i SkolmatsGastro 2020.

Under januari och februari kommer finallagen att tävla på hemmaplan i sina egna skolkök. Lagen kommer att coachas av Kurt Weid, en av SkolmatsGastros grundare tillika juryordförande. Under coachningen kommer de att få tips och råd inför finaldagen. Finallagen har en tävlingsdag var, då en jury finns på plats i skolan för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter. Lagen tävlar med tre rätter – en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa – som max får kosta 12 kronor per portion. Lagen ska även motivera hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen på lagledarens skola.

Vinnaren koras vid en prisceremoni under Kostdagarna som arrangeras av Kost & Näring den 26 mars i Malmö. Första pris är en gastronomisk inspirationsresa till Alicante i Spanien.

Läs mer på www.cerealiafoodservice.se/Skolmatsgastro/ eller www.facebook.com/skolmatsgastro/.

De tävlade lagen är följande:

Team Vellinge
Skola: Herrestorpsskolan i Vellinge kommun.

Lagledare: Patrik Larsson, patrik.larsson@vellinge.se, 070-1693693

Navet i hjulet
Skola: Navets skola i Örebro kommun.

Lagledare: Christian Rylén, christian.rylen@orebro.se, 070-8574520

Lagmansskolan
Skola: Lagmansskolan i Mjölby kommun.

Lagledare: Klaus Rinnegård, klaus.rinnegard@mjolby.se, 0142-366233

Lag Tiunda
Skola: Tiundaskolan i Uppsala kommun.

Lagledare: Oskar Almgren, oskar.almgren@uppsala.se, 018-7278186

Bönan fixar Biffen
Skola: Fajansskolan i Falkenbergs kommun.

Lagledare: Annika Ljungberg, annika.ljungberg@falkenberg.se, 0346-886443

För mer information, kontakta gärna: 

Fanny Nelson Landén, ansvarig SkolmatsGastro, Lantmännen Cerealia
Tel: 072 459 05 41
E-post: fanny.nelson.landen@lantmannen.com