Menhammar Stuteri väljer eldriven hjullastare från Lantmännen Maskin

Pressmeddelanden, 2018

Menhammar Stuteri, ett av Sveriges största och äldsta stuterier väljer att investera i Kramers elektriska hjullastare från Lantmännen Maskin. Hjullastarna kommer att användas i verksamheten och går hand i hand med Menhammar Stuteris satsning på hållbarhet.

I mars levererade Lantmännen Maskin tre stycken eldrivna hjullastare från Kramer till Menhammar Stuteri utanför Stockholm. Lastarna, med namnet KL25.5e kommer att användas i hela Menhammar Stuteris verksamhet och är ett led i deras hållbarhetsarbete.

– För oss är hållbarhet viktigt. När vi investerar så tänker vi på att få bort fossila bränslen så gott det går. Det gäller allt ifrån robotgräsklippare till våra eldrivna hjullastare. Varför vi valde eldrivna hjullastare från Kramer är för att de går på el och för att de är tysta. Det gör att vi kan komma nära våra hästar, inte minst när vi ska köra in foder till dem, säger Ulf Segerström, driftledare på Menhammar Stuteri.

– Det är väldigt inspirerande att se hur Menhammar Stuteri bedriver sin verksamhet och hur de satsar på miljö och hållbarhet, säger Peter Timischl, affärsområdeschef på Lantmännen Maskin. Detta är en av alla de miljöer där KL25.5e verkligen kommer till sin rätt och där man drar nytta av dess smidighet att enkelt navigera i trånga och ljudkänsliga utrymmen.

En tyst och miljövänlig mångsysslare 

Kramer KL25.5e lanserades på den svenska marknaden 2017 av Lantmännen Maskin och har tagits emot väl av kunder inom olika branscher.

– Tack vare sin smidighet och att den är tyst och enkel att köra, har den sålts med stor framgång bland annat till djurbönder, kommuner, entreprenadföretag och kyrkor, så den lämpar sig för många olika användningsområden. Och trots att den är relativt ny på marknaden är den inte på något sätt oprövad. Bara i Schweiz har Kramer sålt 70 stycken elmaskiner under 2017 med mycket gott resultat, säger Peter Timischl.

Världens första hjullastare som drivs av el

KL25.5e presenterades för första gången i november 2016 på EuroTier-mässan i Hannover. Hjullastaren är världens första helt elektriska hjullastare med fyrhjulsstyrning i storleksklassen 0,65 m³. Lastaren har en styrvinkel på hela 40 grader på varje axel vilket gör den enkel att manövrera och gör den smidig i trånga utrymmen. Det ger även möjligheten att köra utan att behöva backa och ta om, vilket ökar effektiviteten. 

KL25.5e drivs av ett 80V batteri och har en körtid (normal aktivitet) på 5 timmar. Batteriet laddas upp på mellan 6-7 timmar och kan laddas med ett vanligt vägguttag.

Läs mer om Kramer KL25.5e : https://lantmannenmaskin.se/sv/Produkter/Teleskop-kompaktlastare/Kramer-hjullastare-electric/

Se filmen från Menhammar Stuteri: https://youtu.be/4YisaHvc9oY

Kontaktperson för eventuella frågor:

Peter Timischl, Affärsområdeschef Lantmännen Maskin
Tel: 010 556 50 48
E-post: peter.timischl@lantmannen.com

Lantmännens pressjour
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com