Lantmännen etablerar ThermoSeed-tekniken i Frankrike

Pressmeddelanden, 2018

Lantmännenägda ThermoSeed Global AB är i en expansiv fas och etablerar nu ett samarbete på en ny marknad och på en ny gröda. Bolaget har skrivit avtal med franska företaget Terre de Lin om att  starta ThermoSeed-behandling av lin.

I januari 2018 köpte Lantmännen majoriteten av aktierna i ThermoSeed Global AB, för att expandera bolaget och fortsätta utvecklingen av metoder som bidrar till ett hållbart lantbruk. ThermoSeed Global AB etablerar nu ett samarbete med franska kooperativet Terre de Lin, som är specialiserade på att framställa lin för textilier.

– Efter tre års tester av ThermoSeed kan vi konstatera att metoden visat både bättre effektivitet och bättre etablering av linfröet jämfört med de metoder vi använder idag. Efter att ha sett de här positiva resultaten bestämde vi oss för att investera i ThermoSeed-teknologin på vår anläggning i Normandie. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra vår process i en ännu mer hållbar riktning och övergången till ThermoSeed blir ett viktigt steg i den riktningen, säger Thierry Goujon, vd på Terre de Lin.

ThermoSeed är en effektiv och miljövänlig metod för utsädesbehandling utan tillsatser, som Lantmännen var med och utvecklade. ThermoSeed är idag en etablerad saneringsmetod och finns i kommersiell skala i Skandinavien och USA.  

– Terre de Lin blir vår första stora kund i Frankrike och det är glädjande att vi tillsammans kan applicera ThermoSeed-tekniken på en ny kommersiell gröda. Närvaron i Frankrike är en strategiskt viktig del i ambitionen att växa globalt med vår effektiva och hållbara utsädesbehandling, säger Kenneth Alness, vd ThermoSeed Global AB, och fortsätter:

– Även i Skandinavien växer marknaden för ThermoSeed. Den 6 februari invigdes en helt ny ThermoSeed-anläggning i Norge som gör att vår norska samarbetspartner nu kan tillgodose två tredjedelar av det norska utsädesbehovet med ThermoSeed-behandlat utsäde. 

För mer information, kontakta:

Kenneth Alness, vd ThermoSeed Global AB
Tel: 010-556 18 08
E-post: kenneth.alness@lantmannen.com

Lantmännens pressjour
Tel: 010-556 88 00
E-post: press@lantmannen.com 

Fakta ThermoSeed

ThermoSeed är en svensk uppfinning och patenterad process för utsädessanering utan tillsatser. Processen innebär behandling av utsäde med noga reglerad varm, fuktig luft under en bestämd tid. Utsädet blir då fritt från smitta, har full grobarhet och en lagringsduglig vattenhalt. ThermoSeed konkurrerar med kemisk betning både genom konkurrenskraftigt pris och hög effektivitet.