Vetekli blir hållbar förpackning

Nyheter, 2017

Forskare vid KTH har hittat ett hållbart sätt att förädla vetekli - för tillverkning av biobaserad förpackningsfilm eller som tillskott i mat som kan ge goda hälsoeffekter. Cirka tio procent av veteproduktionen i Sverige består av vetekli, det vill säga skal som omgärdar sädeskornen. Det spännande forskningsprojektet har fått tio miljoner kronor från Formas för att vidareutveckla metoden i samarbete med LantmännenNovozymes och Chalmers.

– Varje år produceras cirka sex miljoner ton spannmål i Sverige. 50 procent av produktionen består av vete och tio procent av denna mängd är vetekli, alltså skalen som omgärdar sädeskornen. Detta motsvarar 300 000 ton kli som biprodukt från spannmålsproduktionen enbart här i Sverige så här finns en stor potential, säger CG Pettersson, Forskning och Utveckling, på Lantmännen.

KTHs forskare har utvecklat en hållbar och effektiv metod för att förädla vetekli i ett projekt finansierat av Lantmännens forskningsstiftelse. Metoden innebär att man med vatten som lösningsmedel, till skillnad från den mer miljöovänliga kemi som används i industrin idag, kan extrahera bioaktiva polysackarider från vetekli. Dessa polysackarider skulle man sedan kunna använda i en biobaserad förpackningsfilm för livsmedel och då ersätta plast baserad på olja som används idag.

Detta är ett spännande projekt som visar på möjligheten att utveckla nya material baserade på spannmål, med potential att minska vårt oljeberoende och bidra till ett mer hållbart samhälle, samtidigt som vi ökar värdet på vetekli, säger Annelie Moldin, Forskning & Utveckling, på Lantmännen. 

Ett annat potentiellt användningsområde för de bioaktiva polysackariderna skulle kunna vara för prebiotisk effekt i livsmedel rikt på fiber, som kan vara bra för magen.  

Läs mer på https://www.kth.se/aktuellt/nyheter/forvandlar-djurmat-till-manniskofoda-1.720477