Sveriges nya klimatvänliga kaka – Lärkrutan

Nyheter, 2017

Om en lärkruta var en kaka - hur skulle den smaka? Den frågan dök för första gången upp i podcasten Matsamtalet. Vi på Lantmännen ville få svar på detta och arrangerade en baktävling under våren 2017. Nu är jakten över, tävlingen avslutad och årets klimatvänliga kaka är skapad av Malin Gille från Västerås. Missa inte receptet på Lärkrutan - sommarens godaste kaka.

En lärkruta är en osådd del av åkern där sånglärkorna kan landa och hitta mat. De stora öppna ytorna lockar solälskande insekter och spindlar, vilket i sin tur lockar till sig lärkorna. Detta gynnar den biologiska mångfalden och är en del av konceptet som står bakom Kungsörnens vänligare vetemjöl. Varför inte skapa en kaka vid namn ”Lärkruta”, som står för hållbarhet!

– Jag använder svenska ingredienser i så stor utsträckning som det går, eftersom jag vill att vi ska ha kvar våra svenska bönder, säger Malin Gille, skapare av Lärkrutan 2017. Det är väldigt viktigt, och något jag hade i bakhuvudet när jag skapade receptet.

Juryn består av representanter från Kungsörnen och Lantmännen, och här är deras motivering till varför just Malins jordgubbsrutor med fläderblomscurd är årets vinnare:

“En ursvensk kaka med flera klimatvänliga inslag, med bland annat Kungsörnens vänligare vetemjöl i innehållsförteckningen. Kakan toppas med nyttig havre och den säkra svenska kombinationen fläder och jordgubbar. En given hit på sommarens fikastunder många år framåt.”

Recept: Lärkrutan 2017 - Malins jordgubbsrutor med fläderblomscurd (cirka 24 st)

Fläderblomscurd:
3 dl koncentrerad fläderblomssaft
1/2 dl strösocker
4 ägg
150 g smör

Kaka:
100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
7 dl Vänligare vetemjöl
3 dl mjölk

Havretopping:
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 dl havregryn
1 3/4 dl Vänligare vetemjöl

Fyllning:
Cirka 1 liter färska jordgubbar
2 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 200°

1. Börja med flädercurden. Blanda saft, socker och ägg i en bunke. Sjud sakta över vattenbad under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta bort från värmen och rör ner smöret, lite i taget. Låt svalna.

2. Kakan: Vispa smör och socker riktigt krämigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Häll smeten i en långpanna och grädda i ugnen i 10 minuter.

3. Skär jordgubbarna i fyra delar och blanda med potatismjölet.

4. I en bunke, nyp ihop ingredienserna till havretoppingen.

5. Ta ut kakan ur ugnen. Bred ut flädercurden över kakan. Strö över jordgubbarna. Fördela till sist havretoppingen ovanpå kakan, och grädda i ytterligare 20-25 minuter.

6. Låt kakan svalna lite innan du skär upp den i perfekta lärkrutor.

Följ receptmakaren Malin Gille från Västerås, på Instagram @rockaveggie

För mer information, kontakta gärna:
Tora Zeijlon, presschef Lantmännen
Tel: 0707 83 80 93
E-post: tora.zeijlon@lantmannen.com