”Lärkrutan” – bakverket som gynnar den biologiska mångfalden

Nyheter, 2017

Sånglärkan sjunger återigen i det svenska odlingslandskapet efter en vinter på varmare breddgrader. Lantmännens lärkrutor är en viktig födosöksplats för den hotade fågelarten och därmed en viktig insats för den biologiska mångfalden. Lantmännen har lanserat en baktävling - baka din egen lärkruta - för att uppmärksamma den alltmer sällsynta sånglärkan.

Förra veckan firades världsdagen för flyttfåglar. De återvändande fåglarna är avgörande för ett väl fungerande ekosystem och en naturlig del av ett hållbart jordbruk. Lärkrutan – en osådd yta på åkern där lärkan kan landa och hitta mat – är därför ett av kriterierna i Lantmännens klimatsmarta odlingskoncept som står bakom Ett Vänligare Vete.  

– Lärkrutor är viktiga för den biologiska mångfalden eftersom de skapar bättre förutsättningar för en nära hotad fågelart. De öppna ytorna lockar solälskande insekter och spindlar som blir mat till sånglärkan, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen.

11 400 lärkrutor anlades förra året runtom i Sverige tack vare Lantmännens satsning på Ett Vänligare Vete. Förutom lärkrutor omfattar odlingsmetoden flera andra kriterier som bidrar till den biologiska mångfalden och minskar jordbrukets klimatpåverkan med upp till 20 procent. Inför årets skörd kommer Lantmännen att utöka antalet odlingskriterier som värnar om fåglar, pollinatörer och nyttoinsekter.

För att uppmärksamma och sprida kunskap om den hotade sånglärkan har Lantmännen startat en baktävling – baka din egen ”Lärkruta”! Självklart ska bakverket innehålla Kungsörnens Vänligare Vetemjöl, men i övrigt är det bara fantasin som sätter gränser för hur morgondagens hållbara fikabröd ser ut!

Baka och fota ditt bidrag senast 1 juni! Vinnaren av tävlingen belönas med en korg fylld med bra mat från Lantmännen samt ett presentkort hos Bagaren & Kocken (värde 3 000 kr ink moms) – och såklart med äran att ha bidragit till ännu ett härligt bakverk på det svenska fikabordet!

Mer information om hur du deltar i baktävlingen ”Lärkrutan” hittar du här:
http://lantmannen.com/bra-mat/tavling-larkrutan/

Läs mer om odlingskonceptet Ett Vänligare Vete och hur det bidrar till den biologiska mångfalden i Sverige här:

http://www.kungsornen.se/tips-och-tricks/teman-bakning/ett-vanligare-vete/

För mer information och kontakt:
Jenny Svederman PR-chef på Lantmännen, jenny.svederman@lantmannen.com