Tid: 26/4 kl 14.00-15.00
Plats: Lantmännens huvudkontor på Sankt Göransgatan 160 A i Stadshagen, Stockholm
Program:
- Tillbakablick från finaldagarna i de tre lagens skolkök
- Uppmärksammande av ”Skolmaten 70 år” i samarbete med organisationen Kost & Näring
- Vinnaren av SkolmatsGastro 2016 offentliggörs och välrenommerade krögaren Paul Svensson delar ut pris.
OSA 22/4 till Kajsa Hedbrant, Projektledare SkolmatsGastro: kajsa.hedbrant@lantmannen.com
Under mars och april har de fem finalisterna tävlat på hemmaplan i sina egna skolkök. Finallagen har haft en tävlingsdag var då en jury funnits på plats i skolan för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter.
Lagen har tävlat med tre rätter som max får kosta 12 kronor per rätt i snitt: en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Lagen har även motiverat hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen på lagledarens skola.
Vinnaren koras vid prisceremonin den 26 april och får ta emot pris av stjärnkocken Paul Svensson. Första pris är en gastronomisk inspirationsresa till storköket Inselspital i Bern i Schweiz.
De tre lag som utmärkt sig mest och placerat sig i topp är (utan inbördes ordning):
Team Gränby från Gränbyskolan i Uppsala
Laget består av Jakob Andersson, Emelie Ek, Natalie Lindmark Bonnevier
Tävlar med
Varmrätt – Kycklingklubba med potatiskaka, dragoncrème, garbanzosallad och picklade betor
Vegetariskt – Pasta med oliver, tomat och kapris samt timjansbröd
Soppa – Rostad majssoppa med råggrissini
Team Åbys mumsliga från Åbyskolan i Klippan
Laget består av Sabina Tucic, Viorica Iurascu, Ingrid Laaksonen
Tävlar med
Varmrätt: Matkornspanna med köttbullar & örtkräm
Vegetarisk rätt: Gibanica på filodeg med fetaost, serveras med orientalisk linsröra & yoghurtsås
Soppa: Mustig tomatsoppa med Cellentani, dinkelfoccacia med pumpasmör & syrlig kikärtsröra
Team Brunnsboskolan från Brunnsboskolan i Göteborg Hisings Backa
Laget består av Amelia Gabrielsson, Anders Holmström, Hanna Borglund
Tävlar med
Varmrätt: Ugnsbakad torsk- och laxfilé med saffranssås och vinkokta musslor
Vegetariskt: Zucchini- och pecorinoplättar med matkornsrisotto
Soppa: Kokos- och morotssoppa med ingefära och Jalfrezirostade linser
För mer information kontakta gärna:
Kajsa Hedbrant, Projektledare SkolmatsGastro, Lantmännen Cerealia Foodservice, kajsa.hedbrant@lantmannen.com, 010-556 40 93