SkolmatsGastro 2016 är avgjort: Team Åbys Mumsliga tog hem segern i SM i Skolmat

Pressmeddelanden, 2016

Team Åbys Mumsliga från Åbyskolan i Klippan är Sveriges bästa skolkockar och tillagar landets godaste skolmat. Det stod klart när prisutdelningen i SkolmatsGastro – SM i Skolmat – genomfördes på Lantmännens huvudkontor i Stockholm idag. Det var tre mycket stolta skolkockar som tog emot förstapriset av välrenommerade krögaren Paul Svensson.

Tävlingen SkolmatsGastro – SM i Skolmat – arrangeras av Kungsörnen i syfte att lyfta fram skolkockarnas arbete och verka för en bra matkultur i skolan. Finallagen har haft varsin tävlingsdag i sina egna skolkök då en jury funnits på plats för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter. Lagen har fått tillaga tre maträtter: en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt som max fått kosta 12 kronor per rätt i snitt. Maten har sedan serverats som ordinarie skollunch för skolans elever, juryn och ett gästbord. Förutom pris- och näringskalkyl på rätterna har lagen även motiverat hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen.

Team Åbys Mumsliga från Åbyskolan i Klippan var finalister redan i SkolmatsGastro 2014 men i år höll deras bidrag hela vägen till seger. Deras tävlingsrätter, som alltså fick högsta sammanlagda poäng, var:

  • Varmrätt: Matkornspanna med köttbullar och örtkräm
  • Vegetariskt: Gibanica på filodeg med fetaost, serverat med orientalisk linsröra och yoghurtsås
  • Soppa: Mustig tomatsoppa med cellentani, dinkelfoccacia med pumpasmör och syrlig kikärtsröra.

Sabina Tucic, lagledare för Team Åbys Mumsliga, var glad och stolt efter segern.

-          Det känns fantastiskt roligt! Tävlingen inspirerar inte bara oss som arbetar som kockar, utan även eleverna, som får upp ögonen för skolmatens betydelse. Det här hjälper oss i vår dagliga kommunikation med eleverna där vi försöker förmedla kunskap kring hur viktigt det är med bra kost.

Juryn, bestående av fem riktiga experter inom skolmåltider, gav Team Åbys Mumsliga segern med motiveringen:

”I knivskarp konkurrens har det vinnande skolkocklaget skapat modern och spännande skolmat med smaker i perfekt balans. De har förenat internationell- med traditionell svensk mat och visat upp ett strålande hantverk och engagemang.”

Juryns ordförande Kurt Weid framhåller alla finallagens insatser:

-          Det har varit en fröjd för alla sinnen, inte minst smaklökarna, att resa runt på finaldagarna och få se skolkockarna arbeta tillsammans i sin hemmamiljö. Återigen ser vi att det finns fantastiskt duktiga skolkockar runt om i landet som genom sitt arbete höjer kvalitén och statusen på skolmaten.

Det vinnande laget koras till ”Årets bästa Skolkockslag” och får ett utbildningsstipendium som består av en resa till Inselspital i schweiziska huvudstaden Bern. Där kommer de få en inblick i hur ett av Europas mest moderna storkök fungerar.

För bilder, se: http://lantmannen.se/omlantmannen/Press-och-media/Bilder/

Sökord: Skolmatsgastro

För mer information, kontakta gärna:

Kajsa Hedbrant, Lantmännen Cerealia Foodservice,

     kajsa.hedbrant@lantmannen.com, 010-556 40 93

Sabina Tucic, Lagledare för Åbyskolan, Klippan: sabina.tucic@klippan.se