– Alla finalister har presterat fantastiskt väl under sina finaldagar. De har alla lyckats servera sina tävlingsrecept till juryn på tid och till skolans elever som ordinarie lunch, påhejade av sina elever och med journalister på plats. Det var svårt att välja ut vilka tre lag som är topp tre, men juryn är överens, säger Kurt Weid, ordförande för juryn för SkolmatsGastro 2016.
De tre lag som utmärkt sig mest och placerat sig i topp är (utan inbördes ordning):
Team Gränby från Gränbyskolan i Uppsala
Laget består av Jakob Andersson, Emelie Ekh, Natalie Lindmark Bonnevier
Tävlar med:
Varmrätt – Kycklingklubba med potatiskaka, dragoncrème, garbanzosallad och picklade betor
Vegetariskt – Pasta med oliver, tomat och kapris samt timjansbröd
Soppa – Rostad majssoppa med råggrissini
Team Åbys mumsliga från Åbyskolan i Klippan
Laget består av Sabina Tucic, Viorica Iurascu, Ingrid Laaksonen
Tävlar med:
Varmrätt: Matkornspanna med köttbullar & örtkräm
Vegetarisk rätt: Gibanica på filodeg med fetaost, serveras med orientalisk linsröra & yoghurtsås
Soppa: Mustig tomatsoppa med Cellentani, dinkelfoccacia med pumpasmör & syrlig kikärtsröra
Team Brunnsboskolan från Brunnsboskolan i Göteborg Hisings Backa
Laget består av Amelia Gabrielsson, Anders Holmström, Hanna Borglund
Tävlar med:
Varmrätt: Ugnsbakad torsk- och laxfilé med saffranssås och vinkokta musslor
Vegetariskt: Zucchini- och pecorinoplättar med matkornsrisotto
Soppa: Kokos- och morotssoppa med ingefära och Jalfrezirostade linser
De två lag som tyvärr inte placerade sig i topp tre men som ändå utmärkt sig bland de fem främsta skolköken i landet är:
- Team Tasteland IES från Internationella engelska skolan i Västerås
- Team Norrsken från Fridhemsgymnasiet i Umeå
Under mars och april har de fem finalisterna tävlat på hemmaplan i sina egna skolkök. Finallagen har haft en tävlingsdag var då en jury funnits på plats i skolan för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter.
Lagen tävlar med tre rätter som max får kosta 12 kronor per rätt i snitt: en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Lagen har även motiverat hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen på lagledarens skola. Vinnaren koras vid en prisceremoni på Lantmännens huvudkontor i Stockholm den 26 april och får då ta emot pris av TV-kocken och krögaren Paul Svensson. Första pris är en gastronomisk inspirationsresa till storköket Inselspital i Bern i Schweiz.
För mer information och inbjudan till prisutdelningen, kontakta gärna:
Kajsa Hedbrant, Lantmännen Cerealia Foodservice, kajsa.hedbrant@lantmannen.com, 010-556 40 93
Gränbyskolan, Uppsala, sft Lagledare: Emelie Ek, emelie.ek@uppsala.se
Åbyskolan, Klippan, Lagledare: Sabina Tucic, sabina.tucic@klippan.se
Brunnsboskolan, Göteborg, Lagledare: Amelia Gabrielsson amelia.gabrielsson@norrahisingen.goteborg.se
Internationella Engelska Skolan, Västerås, Lagledare: Andreas Synnerborn andreas.synnerborn@eurest.se
Fridhemsgymnasiet, Umeå, Lagledare: Nazim Imeri nazim.imeri@umea.se