– Det är jättekul att vi fått så mycket fina ansökningar även denna gång och vi ser fram emot att få komma ut och träffa skolkockarna på sina skolor, säger Cecilia Ceder, marknadschef på Lantmännen Cerealia Foodservice och en av jurymedlemmarna i SkolmatsGastro 2016.
De utsedda finallagen är spridda över Sverige från Umeå i norr till Klippan i söder. Under mars och april kommer de att tävla på hemmaplan i sina egna skolkök. Lagen kommer att coachas av Kurt Weid, en av SkolmatsGastros grundare. Under coachingen kommer de att få tips och råd inför finaldagen.
Finallagen har en tävlingsdag var då en jury finns på plats i skolan för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter. Vinnaren koras vid en prisceremoni i Stockholm den 26 april. Första pris är en gastronomisk inspirationsresa till storköket Inselspital i Bern i Schweiz.
Lagen tävlar med tre rätter som max får kosta 12 kronor per rätt. De ska laga en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Lagen ska även motivera hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen på lagledarens skola.
De tävlade finallagen är följande:
Team Gränby från Gränbyskolan i Uppsala
Laget består av Jakob Andersson, Emelie Ek, Natalie Lindmark Bonnevier
Finaldag: 7 april
Tävlar med
Huvudrätt – Kycklingklubba med potatiskaka, dragoncrème, garbanzosallad och picklade betor
Vegetariskt – Pasta med oliver, tomat och kapris samt timjansbröd
Soppa – Rostad majssoppa med råggrissini
Team Åbys mumsliga från Åbyskolan i Klippan
Laget består av Sabina Tucic, Viorica Iurascu, Ingrid Laaksonen
Finaldag: 5 april
Tävlar med
Varmrätt: Matkornspanna med köttbullar & örtkräm
Vegetarisk rätt: Gibanica på filodeg med fetaost, serveras med orientalisk linsröra & yoghurtsås
Soppa: Mustig tomatsoppa med Cellentani, dinkelfoccacia med pumpasmör & syrlig kikärtsröra
Team Brunnsboskolan från Brunnsboskolan i Göteborg Hisings Backa
Laget består av Amelia Gabrielsson, Anders Holmström, Hanna Borglund
Finaldag: 22 mars
Tävlar med:
Varmrätt: Ugnsbakad torsk- och laxfilé med saffranssås och vinkokta musslor
Vegetariskt: Zucchini- och pecorinoplättar med matkornsrisotto
Soppa: Kokos- och morotssoppa med ingefära och Jalfrezirostade linser
Team Tasteland IES från Internationella engelska skolan i Västerås
Laget består av Andreas Synnerborn, Victoria Medoza, Ronny Lache
Finaldag: 7 mars
Tävlar med:
Varmrätt: Bräserade och griljerade revben med rotsaksstomp, kryddpepparsky, kimchi på savoykål
Vegetariskt: Havrefusilli med pumpa, rostad kummin, salvia och gremolata.
Soppa: ”Västerås soppa” serveras med Khobez Erog.
Team Norrsken från Fridhemsgymnasiet i Umeå
Laget består av Nazim Imeri, Veronica Nordström, Erik Wallgren
Finaldag: 15 mars
Tävlar med:
Varmrätt: Bräserad lättrökt högrev med skysås och potatisterrin smaksatt med västerbottenost
Vegetariskt: Fylld kroppkaksrulle med kantareller och skogschampinjoner samt rårörda lingon
Soppa: Krämig fänkålssoppa med gravad lax
För mer information kontakta gärna:
Kajsa Hedbrant, Lantmännen Cerealia Foodservice,
kajsa.hedbrant@lantmannen.com, 010-556 40 93
Gränbyskolan, Uppsala, sft Lagledare: Emelie Ek, emelie.ek@uppsala.se
Åbyskolan, Klippan, Lagledare: Sabina Tucic, sabina.tucic@klippan.se
Brunnsboskolan, Göteborg, Lagledare: Amelia Gabrielsson, amelia.gabrielsson@norrahisingen.goteborg.se
Internationella Engelska Skolan, Västerås, Lagledare: Andreas Synnerborn, andreas.synnerborn@eurest.se
Fridhemsgymnasiet, Umeå, Lagledare: Nazim Imeri, nazim.imeri@umea.se