Siri Barjes kroppkakor med svenskodlade bönor gör julbordet grönare

Pressmeddelanden, 2016

Julen är en av våra mest älskade mathögtider och i takt med att allt fler väljer att äta vegetariskt har efterfrågan på gröna alternativ på julbordet ökat. Nu tipsar kocken och matinstagrammaren Siri Barje om att laga en traditionell öländsk julbordsspecialitet på nytt sätt – med nya färdigkokta bönor från GoGreen, som odlats på just Öland.

Många förknippar julen med klassiska rätter som köttbullar, lax eller skinka. I och med att intresset för vegetariska alternativ blivit allt större har dock julbordets klassiska rätter börjat få sällskap av allt fler gröna inslag.

Nu lanserar GoGreen svenskodlade, färdigkokta bönor – som gör det ännu enklare att komplettera julbordet med gröna och närodlade rätter. GoGreens nya kidneybönor och svarta bönor behöver varken blötläggning eller tillagning, utan kan ätas som de är.

Kocken och matkreatören Siri Barje tipsar om att använda GoGreens öländska bönor för att laga en traditionell öländsk julbordsfavorit i grön tappning: Kroppkakor med öländska bönor.

– Det finns mängder av spännande vegetariska smaker som passar perfekt just för julen – antingen som komplement till de klassiska rätterna eller för sig själva. Varför inte testa en traditionell öländsk julrätt i vegetarisk tappning? Med öländska bönor som bas blir rätterna lite extra matiga och mättande! säger Siri Barje.

Det finns ett ökat intresse i Sverige för svenskodlade råvaror och GoGreens nya bönor är de första färdigkokta bönorna som odlats i Sverige. Bönor är en mångsidig och smakrik råvara som kan användas på många olika sätt – och är dessutom en bra källa till protein.

Bönserien lanseras vecka 42 och består av:

  • Svarta bönor, odlade i Sverige
  • Kidneybönor, odlade i Sverige

Rekommenderat pris per förpackning är cirka 12 kronor.

Bilder finns på: http://lantmannen.com/om-lantmannen/press-och-nyheter/bildbanken/

För ytterligare information, kontakta:
Emilie de Craene, Brand Manager för GoGreen

emilie.de.craene@lantmannen.com
Tel: 0725-43 60 59

Siri Barjes Kroppkakor av svarta bönor fyllda med svamp, lingon och persilja

Kroppkakor med svarta bönor? Ja varför inte! De svarta bönorna odlas på Öland så det känns inte mer än rätt att det ska ingå i ett öländskt recept. Servera med lingon och smält smör.

För fyra personer

Du behöver:
4 stora potatisar
290 g GoGreen svenskodlade svarta bönor (färdigkokta)
1 dl valfritt mjöl
400 g svamp
1 stor gul lök
2 msk neutral olja
1 liten knippe persilja
Salt

Till servering:
Lingon
Persilja
Lite extra stekt svamp

Gör så här:

  1. Skala potatisarna och riv en av dem på den fina sidan på rivjärnet. Koka de andra tills de är mjuka i saltat vatten och mosa dem sedan.
  2. Skölj bönorna ordentligt och mosa dem fint i en bunke.
  3. Blanda bönor, riven potatis, kokt potatis, salt och mjöl i en bunke. Blanda tills det blir en smidig deg.
  4. Riv hälften av svampen i mindre bitar. Hacka löken fint. Stek svampen tills den är torr i en het panna. Tillsätt sedan olja och lök. Stek tills löken är mjuk, salta.
  5. Låt svampröran kallna.
  6. Ta kroppkakesmeten och rulla till en boll, gör en liten ficka och fyll den med svampblandningen. Stäng bollen noggrant och upprepa tills du har gjort slut på smeten.
  7. Koka kroppkakorna i saltat vatten i 15 minuter. Ta upp dem och stek sedan kroppkakorna i neutral olja tills de har fin färg på båda sidor.
  8. Stek resterande svamp och servera med smält smör, stekt svamp och lingon!