Nu kommer klassikern FINN CRISP som knäckebröd

Pressmeddelanden, 2016

Det tunna rågknäcket FINN CRISP är en omtyckt frukostfavorit hos många svenskar, och nu lanseras FINN CRISP för första gången som knäckebröd: Knäcke, Surdeg, Havre och Aktiv. Två av varianterna, Knäcke och Surdeg, finns även som ekologiska. Matkreatören Agnes Gällhagen – som driver bloggen Cashew Kitchen – tipsar om sina bästa knäckerecept för en bra morgon.

Från att ha varit en stapelvara har knäckebrödet fått ett rejält uppsving de senaste åren. Allt fler upptäcker att det knapriga brödet är ett gott, hälsosamt och fiberrikt alternativ till mjukt bröd.

FINN CRISP dök för första gången upp i brödhyllan 1952 – i samband med sommar-OS i Helsingfors – och har länge varit synonymt med det tunna, krispiga knäcket av rågsurdeg. Nu utökas FINN CRISP-sortimentet i Sverige med fyra lite tjockare knäckebröd: Knäcke (även ekologiskt), Surdeg (även ekologiskt), Havre och Aktiv.

– Många har kommit att älska det tunna, krispiga rågknäcket som FINN CRISP har blivit synonymt med här i Sverige, men få vet om att FINN CRISP är mer än så! Bland våra fyra nykomlingar finns allt från ekologiskt knäckebröd med mildare smak - för hela familjen - till kraftigare knäckebröd med extra fibrer - för den aktive, säger Ola Pettersson, Marknadschef Hårt Bröd på Lantmännen Cerealia.

FINN CRISP är ett älskat varumärke över hela världen och finns idag i över 40 länder. Matkreatören Agnes Gällhagen – som driver bloggen Cashew Kitchen – har tagit fram två recept på matiga frukostknäckemackor: FINN CRISP Ekologiskt Knäcke med Chokladnötsmör och FINN CRISP Surdeg med Bönpesto, Citron och Solroskärnor.

– Vad ska jag äta till frukost? är alltid det sista jag tänker innan jag somnar. Jag hyser en otrolig kärlek till dagens första mål och fascineras över hur oändligt många variationer man kan äta till frukost. Den rustika bönpeston på en skiva FINN CRISP Surdeg, eller det dekadenta chokladnötsmöret på en skiva FINN CRISP Knäcke är två frukostfavoriter hos mig, säger Agnes Gällhagen.

FINN CRISP är bakat på fullkornsmjöl och samtliga fyra nyheter är rika på fibrer. Nyheterna kommer i både liten och stor förpackning, där den stora ”flip-top”-kartongen är en smart lösning som gör det enkelt att öppna och stänga kartongen utan att få smulor överallt.

Chokladnötsmör på FINN CRISP Ekologiskt Knäcke

1 dl mandelsmör eller hasselnötssmör
1 1/2 msk kakao
1 msk flytande honung, mer efter behag
1/2-1 msk mild rapsolja
En nypa havssalt

Gör såhär

Rör ihop nötsmör, kakao, honung och salt. Rör i lite av rapsoljan i taget tills chokladnötsmöret får den konsistens du vill ha. Bred smöret på FINN CRISP Knäcke och toppa med färska bär eller skivat äpple. Ringla gärna lite extra honung ovanpå. Gott både till morgonkaffet och eftermiddagsfikat!

Förvara resterande chokladnötsmör i en ren glasburk i kylskåp. Håller i cirka en vecka.

Bönpesto med citron och solroskärnor på FINN CRISP Ekologisk Surdeg

1 burk (400 g) kokta, stora vita bönor
2 rejäla nävar färsk basilika (cirka en kruka)
1/2 dl rostade solroskärnor
1 rågad dl finriven parmesanost
1/2 citron, juice och zest
1/2 dl olivolja
Salt och peppar

Gör såhär

Rosta solroskärnorna lätt i en torr stekpanna på låg värme tills de fått lite färg. Ställ åt sidan. Skölj bönorna ordentligt i ett durkslag, hacka grovt och lägg i en stor skål. Vänd försiktigt i grovhackad basilika, solroskärnor, riven parmesanost, citronzest och juice samt olivolja. Smaka av med salt och peppar. Servera bönpeston ovanpå FINN CRISP Ekologisk Surdeg och toppa med gurka och färska örter.

Bönpeston håller cirka 4 dagar i kylskåp.

Fyra nyheter från FINN CRISP

FINN CRISP Knäcke
Finlands mest sålda bröd. Ett knäckebröd med mildare smak som passar hela familjen. Bakat med fullkornsråg och siktat råg. Kommer även som ekologisk variant.

FINN CRISP Surdeg
Ett hårdare och fiberrikt surdegsknäcke med kraftig smak och rågflingor på toppen. Kommer även som ekologisk variant.

FINN CRISP Havre
Ett lite grövre knäckebröd med mild havresmak. Bakat med fullkornsrågmjöl av havre och råg, toppat med havreflingor.

FINN CRISP Aktiv
Ett knäckebröd för den aktive. Bakat på fullkornsrågmjöl och rågkli. Innehåller hela 20% fibrer.

Bilder finns på: http://lantmannen.com/om-lantmannen/press-och-nyheter/bildbanken/.

För mer information, vänligen kontakta:
Ola Pettersson, Marknadschef Hårt Bröd, Lantmännen Cerealia
Mobil: + 46 70 268 69 96
E-mail: ola.x.pettersson@lantmannen.com