Lantmännens klimatsmarta svamp tvåa i Vinnovas proteintävling

Pressmeddelanden, 2016

Den 16 november avgjordes Vinnovas tävling om smakligt klimatsmart protein, där Lantmännen fick en hedrande andraplats för den lokalproducerade svampen.

Före sommaren beviljades 15 olika projekt cirka en halv miljon kronor vardera från Vinnova för att utveckla klimatsmart protein, där Lantmännens bidrag är en svamp med högt proteininnehåll och låg klimatpåverkan. I mitten av november var det dags för provsmakning av projekten på Måltidens Hus i Grythyttan.

​Vid provsmakningen var det en namnkunnig jury som satte tänderna i kocken Anders ”Ankans” Lindéns moderna plockmat med svampprotein som bas; gourmetkrögaren Tareq Taylor, matkreatören Lina Gebäck, Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren samt Mia Spendrup, ‎VD för Loka Brunn, Grythyttans Gästgivaregård och Måltidens Hus. 

Det var totalt 14 olika projekt som presenterades och visades upp. Produkterna hade en stor bredd, där basen i de andra produkterna b.la. bestod av ärtor, bönor, blåmusslor, insekter och mjölmask.

Juryn gillade vad de fick smaka och Lantmännens klimatsmarta svamp hamnade på en hedrande andraplats. Längsta strået drogs av ett projekt med Lupinärtor som bas. Grattis  – både bra presentation och smakligt!

De fem bästa projekten får nu möjlighet att söka ytterligare medel från Vinnova för att ta sina prototyper vidare. Lantmännens projekt är fortfarande i ett tidigt utvecklingsstadium och det återstår många tester, analyser och strategiskt arbete innan produkten hamnar i butikshyllorna.