Lantmännens klimatsmarta svamp får stöd från Vinnova

Pressmeddelanden, 2016

Lantmännen har beviljats bidrag från Vinnova för att utveckla ett svampprotein som kan fungera som ett klimatsmart och vegetariskt alternativ och svara upp mot den kraftiga tillväxten för vegetabiliska proteinkällor.

Lantmännen har verksamhet i hela spannmålsvärdekedjan från jord till bord, och är Nordens största producent av hållbar etanol. Som ett led i utvecklingen av denna verksamhet görs demonstrations- och pilotförsök med en svamp på etanolfabriken i Norrköping. Svampen gör att förädlingen av råvaror från det svenska lantbruket till miljövänlig etanol blir effektivare. Den visade sig också ha hög proteinhalt, något man ville utforska affärspotentialen för.

I Lantmännens affärsutvecklingsprogram Växthuset, identifierade man förra året livsmedel som ett potentiellt område för utveckling. När Vinnova därefter gjorde en utlysning på temat klimatsmart protein startade man ett innovationsprojekt. Syftet är att undersöka om det går att ta fram ett smakligt, klimatsmart och proteinrikt livsmedel som är kommersiellt gångbart och kan svara upp mot den kraftiga tillväxten på marknaden för vegetabiliska proteinkällor.

– En av Lantmännens stora styrkor är den bredd av kompetens som finns inom koncernen. Detta innovationsprojekt är ett utmärkt exempel på hur vi kan korsbefrukta vår kunskap för att tillsammans driva hållbar utvecklingen i den nordiska livsmedelssektorn, säger Emilie de Craene, Nordic Marketing & Innovation, Lantmännen Cerealia.

Fördelarna är tydliga – man räknar med att produktion av svampen har ungefär tio gånger lägre miljöpåverkan än produktion av den populära vegetabiliska proteinkällan Quorn.

Den lokalproducerade svampen är nu ett av 15 projekt som beviljats medel i första delen av Vinnovas statliga utlysning på temat klimatsmart protein. Den 16 november är det upp till bevis när alla projekt samlas på Måltidens Hus i Grythyttan för provsmakning av bidragen. Vinnaren har möjlighet att få ytterligare två miljoner kronor för vidareutveckling av produkten.

– Vi testar just nu vilka konsistenser vi kan uppnå och hur svampen kan användas. Det är otroligt spännande att arbeta med utvecklingen av en produkt som har så stor potential att bli ett klimatsmart och smakrikt vegetariskt alternativ för våra kunder, säger Sandra Halldin som arbetar med affärsutveckling och innovation på Lantmännen Agroetanol.

För mer information kontakta gärna: 
Lovisa Martin Marais, projektledare, Lantmännen R&D
e-post: lovisa.martin.marais@lantmannen.com, tel: +46105561425

Sandra Halldin, affärsutveckling och innovation, Lantmännen Agroetanol
e-post: sandra.halldin@lantmannen.com, tel: +46105561471

Lantmännens pressjour: 0730-46 58 00

Bilder finns på: http://lantmannen.com/om-lantmannen/press-och-nyheter/bildbanken/
sökord: svampprotein