Kungsörnen lanserar bönpasta med 30 % öländska bönor

Pressmeddelanden, 2016

Pasta älskas av såväl stora som små och för många familjer är den en självklar rätt på middagsbordet flera gånger i veckan. Nu lanserar Kungsörnen en helt ny typ av bönpasta för hela familjen som innehåller 30 % svenska bönor odlade på Öland. Nyheten både smakar och känns som vanlig pasta, men består till en tredjedel av antingen vita-, svarta- eller kidneybönor vilket gör att den innehåller protein och dubbelt så mycket fibrer*. Bönpastan finns i butik från mitten av februari.

Intresset för mat och smaker har exploderat i Sverige. En av de tydligaste mattrenderna just nu är att välja en kost som fokuserar på protein och färre snabba kolhydrater – något som resulterat i ett antal alternativa pastasorter i butikerna. Dock skiljer sig ofta smak och konsistens mycket från vanlig pasta.

Bönpasta som smakar som pasta

Nu lanserar Kungsörnen tre olika sorters bönpasta som innehåller 30 % bönor odlade på Öland. Andelen bönor är noga avvägd för att tillföra protein och fibrer samtidigt som pastan behåller sin smidighet och smak.

– För många familjer är pasta en av de mest älskade vardagsrätterna, men det är inte alltid lätt att få barnen att äta av grönsakerna på tallriken. Kungsörnens nya bönpasta både smakar och känns som vanlig pasta, men innehåller 30 % öländska bönor, vilket gör att den passar både vuxna och barn. Ett alternativ som gör det enkelt att både äta gott och må bra, säger Anders Tegenkvist, Marknads- och innovationschef på Kungsörnen.

Närodlad pasta med bönor från Öland

För bara några år sedan började några svenska odlare odla vita-, svarta- och kidneybönor på Öland. I maj i år sådde man en ny omgång bönor, och det är septemberskörden som används i Kungsörnens bönpasta. Bönpastan har utvecklats för att på bästa sätt ta vara på bönornas egenskaper.

– När vi började odla svenska bönor var det inte alla som trodde att vi skulle lyckas, men det öländska klimatet med sina soliga somrar passar perfekt och det var en härlig känsla att se resultatet av den första skörden. Det är fantastiskt att våra goda bönor nu också blir pasta, säger Peter Wiström, bönodlare på Hagby.

Kungsörnens bönpasta tillverkas i sörmländska Järna och utöver 30 % bönor innehåller den även europeiskt durumvete av högsta kvalitet.

Bönpastan finns i tre olika varianter

  • Bönpasta Fusilli innehåller 30 % vita bönor och är en bra familjepasta som både ser ut och smakar som vanlig pasta.

  • Bönpasta Gnocchi innehåller 30 % kidneybönor och har en vackert ljusbrun färg med tydliga prickar från bönornas skal.

  • Bönpasta Cotelli innehåller 30 % svarta bönor och har en spännande svart färg med prickar från bönornas skal.

Samtliga pastasorter kommer att finnas i dagligvaruhandeln från och med mitten av februari och kommer att kosta ca 21,90 kronor per förpackning.

För att hitta recept och inspiration till nya spännande pastarätter, gå in på http://www.kungsornen.se/

* 6,8 - 7,3 g fibrer per 100 g bönpasta, att jämföra med vanlig pasta som innehåller 3-3,5 g fibrer per 100 g pasta.

För mer information, vänligen kontakta:
Anders Tegenkvist, Marknads- och innovationschef på Kungsörnen
Mobil: + 46 70 552 93 26
E-mail: anders.x.tegenkvist@lantmannen.com
Högupplösta bilder kan hämtas på http://lantmannen.se/omlantmannen/Press-och-media/Bilder/. Sökord: bönpasta