Innovation bakom ny bönpasta med bönor från Öland

Pressmeddelanden, 2016

Lantmännens satsning på innovation och efterfrågan på alternativa pastasorter gör att det nu kommer en helt ny typ av pasta. Lantmännen och Kungsörnen har tagit fram en pasta som innehåller 30 procent öländska bönor. Bönpastan har samma smak och konsistens som vanlig pasta, men bönorna ger ökad proteinhalt och mer fibrer.

Lantmännen satsar på forskning och utvecklar innovativa och funktionella livsmedel för olika behov. Den nya bönpastan har utvecklats för att på bästa sätt ta vara på bönornas egenskaper och fördelar. Alla bönor som används är odlade på Öland, ett av de mest solsäkra områdena i Sverige - vilket är optimalt för bönor. Odlingarna startade för bara något år sedan och bönorna som används i den nya pastan såddes i maj 2015 och skördades i september.¨

– Bönor har många mervärden som hög protein- och fiberhalt. Vi hade en idé om att skapa en pasta som gör det enkelt att äta mer hälsosamt. För att utveckla bönpastan började vi med småskaliga tester i vår produktionsanläggning i Järna. Vi testade mängden bönor som vi kunde tillsätta med bibehållen pastakvalitet och god smak. Därefter blev det mer storskaliga provkörningar med de mest intressanta recepten, säger Annelie Moldin, innovationsansvarig för pasta på Lantmännen Cerealia.

Varje år satsar Lantmännen 300 miljoner på forskning och utveckling. Stora satsningar görs bland annat på livsmedelsforskning för bättre hälsa. Konsumenterna efterfrågar bland annat kost med hög proteinhalt och mindre snabba kolhydrater. Utifrån den trenden har Lantmännen utvecklat den nya pastan med en tredjedel bönor som tillför protein och fibrer, samtidigt som pastan behåller smidighet och smak. Bönpastan innehåller dubbelt så mycket fiber som traditionell pasta.

– Kungsörnens nya bönpasta både smakar och känns som vanlig pasta, vilket gör att den passar både vuxna och barn. Ett alternativ som gör det enkelt att både äta gott och må bra, säger Annelie Moldin.

De nya pastasorterna innehåller vita-, svarta- eller kidneybönor. Bönpastan tillverkas i sörmländska Järna och utöver 30 procent bönor innehåller den även durumvete av högsta kvalitet. Bönpastan finns i butik från och med vecka 7.

Fler bilder: http://lantmannen.se/omlantmannen/Press-och-media/Bilder/Bildbank/

För mer information, vänligen kontakta:
Annelie Moldin, innovations ansvarig för kategorin pasta på Lantmännen Cerealia, tel: 010-556 37 17