GoGreen lanserar uråldrig nyhet – pasta med ancient grains

Pressmeddelanden, 2016

Ancient grains – oförädlade gryn med anor från stenåldern – har de senaste åren seglat upp som en populär källa till bland annat mineraler, fiber och protein. Nu lanserar GoGreen två spännande nya pastasorter med ancient grains: Penne med röda linser, bovete & teff samt Fusilli med gröna ärter, bovete & quinoa. Nyheterna är ekologiska och glutenfria och finns i butik från mitten av oktober.

Ancient grains är ingen nyhet. Tvärtom har människan ätit gryn som amarant, bovete, quinoa och teff i tusentals år. Grynen går snabbt att tillaga, vilket gjort dem till en nygammal trendingrediens i allt från sallader till morgongröten.

I oktober lanserar GoGreen två spännande nya pastasorter med ancient grains: en Penne med röda linser, bovete & teff samt en Fusilli med gröna ärter, bovete & quinoa.

– Det känns lite fel att kalla vår nya pasta för en nyhet, när den i själva verket är gjord på uråldriga gryn. Vi har blickat bakåt många tusen år och tagit fasta på oförädlade korn från olika delar av världen. Resultatet är två spännande och färgstarka pastasorter som gör det enkelt att äta lite grönare, säger Emilie de Craene, Brand Manager för GoGreen.

Den nya pastan från GoGreen innehåller ancient grains som quinoa, teff och bovete. Samtliga är glutenfria, vilket gör att pastan passar personer som vill utesluta gluten ur kosten.

-          Quinoa har sina rötter i Sydamerika, där det var en stapelvara hos Inkafolket. Den innehåller protein och är rik på kostfiber.

-          Teff är egentligen en grässort från de etiopiska och eritreanska högländerna där den framför allt används som ingrediens i den traditionella pannkakan Injera. Teff är rikt på protein samt mineralämnen som kalcium och järn.

-          Bovete är en ört, men räknas ofta som ett sädesslag. Bovete är rikt på antioxidanter, fiber och B-vitamin, framförallt B1 och B2.  

Siri Barje, som driver Instagramkontot Olivehummer, har tagit fram ett recept på en pastarätt med Penne med röda linser, bovete & teff och en härligt grön broccoli- och grönkålspesto med rostade pumpakärnor.

– Jag gillar att testa nya saker som gör grön matlagning enklare och roligare. Den här magiska peston gjord på grönkål och broccoli passar mycket bra ihop med GoGreens ancient grains-pasta. Den är färgstark, löjligt snabb och enkel och otroligt god, säger Siri Barje.

Bilder finns på: http://lantmannen.com/om-lantmannen/press-och-nyheter/bildbanken/

För mer information, vänligen kontakta:
Emilie de Craene, Brand Manager för GoGreen
Mobil: + 46 72 54 36 059
E-mail: emilie.de.craene@lantmannen.com

Pasta med broccoli- och grönkålspesto med rostade pumpakärnor

För två personer

Du behöver:

 • 200 g Ekologisk Glutenfri Ancient Grains Penne
 • 1 msk olivolja
 • ½ broccolihuvud
 • 1-2 stjälkar grönkål, enbart bladen
 • 1 msk pumpakärnor
 • ¼ kruka basilika + extra blad till servering
 • ½ dl god olivolja
 • 1 vitlöksklyfta
 • Några droppar citronsaft
 • Salt och peppar

Gör så här:

 1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, spara lite kokvatten i en kopp. Blanda sedan pastan med olivolja.
 2. Rosta pumpakärnorna i torr panna tills de är lite gyllene, spara lite till servering. Ställ åt sidan.
 3. Hacka broccoli grovt. Dela vitlöken i mindre bitar.
 4. Mixa broccoli, grönkål, olivolja, vitlök, basilika och hälften av pumpakärnorna till en grov röra. Är den för lös? Tillsätt mer pumpakärnor. Är den för fast? Tillsätt lite av pastavattnet och mixa igen. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
 5. Blanda peston med pastan för servering och lägg upp på ett fint fat. Dekorera med basilika och pumpakärnor.

Fler gröna recept finns på http://www.gogreen.se/recept/.