Claes Johansson - finalist till årets bästa hållbarhetschef 2016

Pressmeddelanden, 2016

Lantmännens hållbarhetschef Claes Johansson är en av tre finalister till årets bästa hållbarhetschef som utses av tidningen Aktuell Hållbarhet. Vem som vinner priset får vi veta den 27 oktober.

– Givetvis är det roligt på det personliga planet, men framförallt är det ett erkännande för Lantmännen och arbetet med hållbarhet i våra affärer. Vi har bra samarbete mellan många kompetenta och innovativa kollegor inom Lantmännen som är en viktig framgångsfaktor. Min roll är främst att knyta ihop trådarna och se till att organisationen går i takt och framåt. Det jag tycker vi ska vara mest stolta över är att betydande delar av Lantmännens starka finansiella resultat kommer från affärer som bygger på hållbara mervärden. Dessutom har vi, tack vare ett långsiktigt och systematiskt arbete, byggt ett starkt varumärke baserat på vårt ansvarstagande i hela kedjan från jord till bord, säger Claes Johansson.

Ur nomineringen:

Lantmännens hållbarhetschef Claes Johansson har under lång tid drivit hållbarhetsfrågan strategiskt inom Lantmännen. Det har fått effekter såväl inom koncernen som i den svenska livsmedelsbranschen i stort. Han har visat att initiativ som skapar verklig förändring kräver långsiktighet, gränsöverskridande samarbete och kunskap. Flera av Lantmännens affärer har utvecklats med hjälp av hållbara mervärden, som bland annat Kungsörnens ”Vänligare vete” och Agroetanols export av hållbart producerad etanol till Tyskland. Dessutom har Claes bidragit till att förflytta hela livsmedelsmarknaden genom att vara en av initiativtagarna till samarbeten som Svenska sojadialogen och Hållbar livsmedelskedja. Lantmännen har arbetat strategiskt med minskad klimatpåverkan i många år, och målet att minska utsläppen med 40 % till år 2020 nåddes redan 2014.

De andra nominerade är hållbarhetscheferna Anna Graaf på White Arkitekter och Christina Båge-Friborg på Sandvik och vem som vinner offentliggörs på konferensen Social Responsibility Day den 27 oktober.

Heja Claes!