Kanelbullen har varit ett av svenskarnas favoritbakverk ända sedan början av 1900-talet och är ett självklart inslag i den svenska fikakulturen. Sedan 1999 firas Kanelbullens dag årligen den fjärde oktober, en dag då det äts extra mycket kanelbullar landet över.
Inför Kanelbullens dag har bloggaren och miljöprofilen Clara ”UnderbaraClara” Lidström tagit fram ett recept på Mjölvänligare kanellingonbullar, som utöver den klassiska kanelen fått smak av svenska lingon som gör bullarna saftiga och ger en god, lite syrlig smak.
Bullarna tar också extra hänsyn till miljön då de bakas med Kungsörnens Vänligare Vete – ett mjöl som tack vare en ny odlingsmetod har 20 % mindre klimatpåverkan. Det, i kombination med de svenskplockade lingonen, gör att bullarna blir ett extra klimatsmart val till Kanelbullens dag.
– För mig är det jätteviktigt att tänka på miljön i alla delar av vardagen, även när jag bakar och lagar mat. Att välja klimatsmarta ingredienser och att ta vara på lokala råvaror, till exempel bär och frukt, är perfekta knep för att göra bakningen lite mer skonsam för naturen. Och såklart för hitta nya, spännande smakkombinationer! säger Clara Lidström.
Bilder finns på: http://lantmannen.com/om-lantmannen/press-och-nyheter/bildbanken/
För mer information, vänligen kontakta:
Emelie Henning, Senior Brand Manager Kungsörnen
E-mail: emelie.henning@lantmannen.com
UnderbaraClaras Mjölvänliga Kanellingonbullar (ca 40 st)
Deg:
3 dl mjölk
50 gram jäst
1 ½ dl strösocker
1 ägg
100 gram rumstempererat smör, skuret i bitar
10-12 dl Kungsörnens Vänligare Vete
Fyllning:
100 gram mjukt smör
½ dl strösocker
1 msk kanel
2 dl lingonsylt (gärna hemmagjord på svenska lingon)
Topping:
2 msk ljus sirap
1 msk vatten
Strösocker
Tidsåtgång: cirka 120 minuter
Såhär gör du:
- Värm mjölken fingervarm (37 grader) i en kastrull.
- Smula jästen i en bunke och slå över mjölken. Rör tills alla klumpar försvinner.
- Blanda ner socker, ägg och smör.
- Mät upp mjölet och blanda ner i degen. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen i maskin i 5 minuter eller 10-15 minuter för hand tills degen känns smidig.
- Låt jäsa övertäckt med en bakduk i ca 40 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor.
- Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut till rektanglar.
- Rör ihop smör, socker och kanel. Bred ut över rektanglarna. Avsluta med att bre över ett lager lingonsylt. Vik degen dubbel och skär den i remsor. Tvinna remsorna och gör en knut på dem. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7-10 minuter.
- Ta ut och låt svalna på ett galler.
- Precis innan servering: blanda sirap och vatten i en kopp, pensla bullarna och doppa dem sedan i strösocker.
Kanellingonbullarna kan även bakas som snurror i formar eller som längd.