Årets miljöpris till Lantmännen i Eslöv

Pressmeddelanden, 2016

Eslövs kommuns och Skånska Dagbladets miljöpris tilldelas Lantmännen i Eslöv för den hållbara behandlingsmetoden för utsäde, ThermoSeed.

ThermoSeed är en teknik för behandling av utsäde utan kemikalier. För att eliminera sädesutburna svampangrepp behandlas utsädet med fuktig luft och värme, istället för med kemikalier. Metoden använder ånga som behandlar utsädet enligt ett program av olika temperaturer. Patentet togs fram i Uppsala som ett samarbete mellan bland andra Lantmännen och SLU.

Den hållbara behandlingsmetoden för utsäde har nu uppmärksammats och Lantmännen tilldelas årets miljöpris av Eslövs kommun och Skånska Dagbladet. Priset går till en person, ett företag, en organisation eller en förening som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en bättre miljö.

Priset delas ut samband med Eslövs kommuns näringslivsdagar på lördag. Peter Annas, utsädeschef Lantmännen Lantbruk, och Björn Råsberg, driftschef på anläggningen i Eslöv, kommer att ta emot priset.

ThermoSeed började användas av Lantmännen i Eslöv för 1,5 år sedan. Idag behandlas 80-90 procent av vårutsädet med den miljövänliga metoden och efterfrågan är stor.

– Det finns ett stort intresse från marknaden, och vi behandlar så mycket vi kan. Vi har hittills behandlat 30 000 ton här i Eslöv, vilket motsvarar 160 000 hektar, säger Peter Annas.

Vid frågor, kontakta gärna:

Peter Annas, utsädeschef Lantmännen Lantbruk
peter.annas@lantmannen.com
+46 70 699 03 65