Matkonsumtionen står för en fjärdedel av världens koldioxidutsläpp och livsmedelsproduktionen behöver minska sin miljöbelastning. Samtidigt visar forskning att betydande förbättringar kan ske med begränsade insatser.
På seminariet presenterar Mikael Karlsson, forskare och rådgivare på hållbarhetsbyrån 2050, Ulf Sonesson, forskare och docent verksam vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, och Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen, en rapport som lyfter fram en rad olika åtgärdsförslag för att dels uppmuntra till direkta åtgärder i livsmedelsbranschen och inom den offentliga upphandlingen, dels som ett inspel till den nya livsmedelsstrategi för Sverige som diskuteras och utarbetas.
I en efterföljande paneldebatt diskuteras bland annat målsättningar och utvecklingsinriktningen för lantbruket, livsmedelsindustrin och den offentliga upphandlingen. Seminariet modereras av Jenny Jewert, skribent och författare med fokus på miljö, vetenskap och politik.
Deltagare: Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen, Mikael Karlsson, forskare och rådgivare på 2050, Anna Richert, sakkunning hållbar mat vid Världsnaturfonden WWF, Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, Ulf Sonesson, forskare och docent verksam vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Kristina Yngwe, riksdagsledamot (C), miljöpolitisk talesperson och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, Krister Zackari, vd Lantmännen Cerealia, och Annika Åhnberg, samordnare livsmedelsstrategin.
När: tisdagen den 10 november kl. 08.00–09.00. Frukost serveras från 07.45.
Var: Tändstickspalatset, Västra Trädgårdsgatan 15, Stockholm. Tunnelbana Kungsträdgården.
För anmälan och mer information kontakta gärna:
Erik Magni, presschef, Lantmännen, tel: 0703-26 50 98, e-post: erik.magni@lantmannen.com