Okunskap bland allmänheten om havrens gluteninnehåll

Pressmeddelanden, 2015

Havre är naturligt fritt från gluten och passar de som vill undvika gluten. Enligt en rikstäckande undersökning av Lantmännen svarar hälften att de inte vet att ren havre är glutenfri. Lägst kunskap i Sverige om havrens gluteninnehåll har unga.

Lantmännens undersökning visar att det finns en okunskap om havre bland Sveriges befolkning. 45 procent vet inte att ren havre är i princip glutenfri och 14 procent svarar att det inte stämmer att ren havre är glutenfri. Det är 18–25-åringarna som har mest fel om havre, 23 procent av dem anser att det inte stämmer att ren havre är glutenfri.

– Vi ser en global hälsotrend att äta glutenfritt. Men för personer som inte är glutenintoleranta eller känsliga mot gluten så finns det ingen forskning som visar att man mår bättre av att äta glutenfritt. Havre i sig har många hälsoegenskaper. Havren är full med viktiga vitaminer, mineraler, och antioxidanter som är nyttiga för kroppen, säger Karin Magnusson, dietist på Lantmännen.

Gluten tillhör gruppen proteiner och tillsammans med kolhydrater samt fett utgör det en del av vår naturliga kost, vilket människor har ätit i tusentals år. Proteinet i havre innehåller inte samma typ av gluten som vete, råg eller korn och passar därför en glutenfri kost. Havre är unikt i sin sammansättning. Det är 100 procent fullkorn, rikt på näring och innehåller dessutom den ovanliga lösliga fibern betaglukan som kan bidra till att sänka kolesterolet.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes den 24-31 oktober 2014 av United Minds bland 1009 personer. Insamlingen av svaren gjordes med digitala enkäter via e-post och i representativa kvoter med avseende på kön, ålder och region. Frågan som ställdes var: Ren havre är i princip glutenfri: Indikera om du tror att de stämmer eller ej.

För mer information kontakta gärna:
Karin Magnusson, Dietist Lantmännen karin.magnusson@lantmannen.com

Jenny Svederman, PR-chef Lantmännen  jenny.svederman@lantmannen.com