Lantmännen avyttrar Doggy till NDX

Pressmeddelanden, 2015

Lantmännen har avyttrat katt- och hundmatstillverkaren Lantmännen Doggy till litauiska investmentbolaget NDX, med verksamhet i Central- och Östeuropa. NDX äger djurmatstillverkaren Mispol som har produktionsanläggningar i Polen och Tjeckien. NDX tillhör en bolagsgrupp som också äger Maxima Grupé, den största dagligvarukedjan i Baltikum.

Lantmännen Doggy grundades 1903 och är den största katt- och hundmatstillverkaren i Sverige med välkända varumärken som Doggy, Mjau och Bozita. Lantmännen Doggy erbjuder också kontraktstillverkning åt utvalda kunder. Under 2014 uppgick Lantmännen Doggys nettoomsättning till 564 MSEK, varav cirka 40 procent såldes utanför Sverige, och bolaget hade omkring 170 medarbetare. Företaget har sitt huvudkontor i Vårgårda.

– Lantmännen Doggy är ett innovationsdrivet företag som erbjuder ett brett sortiment av förstklassiga produkter samt flera välkända varumärken inom katt- och hundmat. Avyttringen av Lantmännen Doggy är en del av Lantmännens arbete med att fokusera på sin kärnverksamhet. Vi är övertygande om att Lantmännen Doggy kommer att ha bättre utvecklingsmöjligheter inom NDX, och den bolagsgrupp som de ingår i, säger Per Olof Nyman, vd och koncernchef, Lantmännen.

– Lantmännen Doggy är ett strategiskt förvärv som kompletterar våra övriga investeringar i djurmatsbranschen givet bolagets marknadsledande position i Norden samt dess starka varumärken. Genom förvärvet adderar vi ett entreprenöriellt företag med kompetenta medarbetare och en modern produktionsanläggning till vår nuvarande portfölj. Lantmännen Doggy kommer få en ledande roll för de produktvarumärken inom djurmat som idag förvaltas av NDX Group, säger Petras Jašinskas, vd, NDX.

Lantmännen avser också att avyttra Lantmännens produktionsanläggning i Vårgårda till NDX. Parterna har kommit överens om att hålla köpeskillingen konfidentiell och transaktionen avslutades den 1 juli 2015.

Om NDX
 

NDX är ett litauiskt investmentbolag med verksamhet i Central- och Östeuropa. NDX äger flera bolag inom snabbrörliga konsumtionsvaror, inklusive djurmatstillverkaren Mispol med produktionsanläggningar i Polen och Tjeckien. NDX tillhör en bolagsgrupp som har divisioner och verksamheter i 15 länder i Europa, inklusive Maxima Grupé, den största dagligvarukedjan i Baltikum. Under 2014 hade bolagen som kontrolleras av NDX en sammanlagd omsättning på över 72 miljoner EUR.

För mer information kontakta gärna: 
Per Olof Nyman, vd och koncernchef, Lantmännen, tel: 0706-57 42 47,
e-post: per.olof.nyman@lantmannen.com

Petras Jašinskas, NDX CEO,
e-post: petras.jasinskas@ndx.lt

Lantmännens presscenter, tel: +46 730 46 58 00