Numret innehåller flera artiklar som belyser positiva hälsoeffekter av rågkonsumtion, som till exempel förbättrad blodsockerkontroll och hjärthälsa.
Vi får en inblick i Nordic Rye Forum, ett samarbete mellan nordiska universitet, institut och näringsliv med syfte att främja forskning om råg. Rikard Landberg, professor vid Chalmers tekniska högskola, delar med sig av insikter från forumets arbete. Vidare presenteras studier av rågens unika korspollinering, forskning som syftar till att förbättra skördarna och öka grödans motståndskraft vid klimatförändringar. Nya avhandlingsarbeten från Chalmers, av Thérése Hjorth och Sebastian Åberg, visar på råg och fullkorns positiva effekter på blodsockerkontroll och aptitreglering.
I tidskriften berättar vi också om nya forskningsprojekt finansierade av Lantmännens Forskningsstiftelse som undersöker hälsoeffekter av kostfiber och fullkorn, samt utveckling av nya livsmedelsingredienser från baljväxter. Dessutom intervjuas Cecilia Tullberg vid Lunds universitet, koordinator för ett nytt stort forskningsinitiativ som ska stärka Sveriges livsmedelsberedskap genom ökad odling och konsumtion av spannmål, ärtor och bönor. Vi får också en inblick i EU-projektet SWITCH som syftar till att förändra matvanor för att främja hälsa och hållbarhet.
Som avslutning ger Fullkornsfrämjandet, ett nytt initiativ för att öka konsumtionen av fullkorn i Sverige, tips om hur vi kan bli fullkornssmarta!
Tidskriften Cerealier ges ut av Lantmännens Forskningsstiftelse.
Mer relaterad information
- Tidskriften Cerealier med arkiv
- Lantmännens Forskningsstiftelse
- Lantmännens forskning och innovation
- Lantmännen fortsätter och fördjupar fullkornsengagemang genom nysatsningen Fullkornsfrämjandet och forskningssamarbeten - Studie visar hälsofördelar med fullkorn hos barn
För mer information, kontakta gärna:
Lantmännens presstjänst
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com