Klimat & Natur är Lantmännens program för framtidens jordbruk och innehåller konkreta åtgärder för biologisk mångfald och sänkt klimatpåverkan. Genom att uppgradera sina Klimat & Natur-sortiment tar Lantmännen Cerealia, tillsammans med anslutna lantbrukare, stora kliv för att leverera vete- och havrebaserade produkter i en fossilfri värdekedja.
– Vårt engagemang bakåt i värdekedjan har varit starkt det senaste decenniet och det är mycket positivt för oss att vi nu kan förbättra vårt erbjudande ytterligare. Vi levererar fortsatt högkvalitativa produkter men med lägre klimatpåverkan än tidigare. Få aktörer levererar på de här nivåerna och har haft samma påverkan på primärproduktionens omställning till fossilfrihet, säger Martin Thilander, Managing Director Lantmännen Cerealia Sverige.
Kriterierna inom Klimat & Natur är dynamiska vilket sedan starten 2015 inneburit att kriterier adderats under de senaste tio åren – med effekten att klimatreduktionen i ett första steg gått från 20 till 30 procent och nu, i ett andra steg, till 45 procent.
– Det är av yttersta vikt att aktörer i hela livsmedelsvärdekedjan drar åt samma håll och det är i den kontexten vi visar vägen med våra varumärken AXA och Kungsörnen. Vi har jobbat aktivt för att skapa en fossilfri värdekedja där resultatet nu finns tillgängligt i butikshyllorna, säger Linnea Heiskala, hållbarhetschef, Lantmännen Cerealia.
Vidare odlas idag cirka 10 procent av allt spannmål som går till humankonsumtion i Sverige enligt programmets kriterier.
– Det här beslutet är vi på Lantmännen Cerealia mycket stolta över. Det innebär väldigt konkret att vi levererar på våra målsättningar inom Science Based Targets Initiative, avslutar Linnea Heiskala.
Kriterierna för minskad klimatpåverkan utgörs av precisionsodling som ökar skördarna och minskar resursförbrukningen, användandet av fossilfritt producerad växtnäring, sparsam körning samt användning av fossilfria bränslen i bland annat traktor och skördetröska.
Därtill ska minst två kriterier för gynnande av biologisk mångfald uppfyllas inom ramen för lantbrukarens åtagande. Dessa är bland annat följande:
– Blommande zoner där klöver, honungsört och solros skapar miljöer för insekter och pollinerare att frodas.
– Lärkrutor som ger sånglärkan möjlighet att landa och hitta mat.
– Användandet av termiskt behandlat utsäde som minskar behovet av växtskyddsmedel.
– Växtskyddsfria kantzoner som minskar påverkan på vattendrag och djur- och växtliv.
Vad menar Lantmännen med fossilfrihet?
Lantmännen har analyserat utsläpp från värdekedjan för livsmedel och successivt introducerat alternativ till fossil energi. De största användningsområdena för fossil energi kan nu ersättas med fossilfria alternativ. Kvar finns cirka 6 procent fossil energianvändning i hela värdekedjan från jord till bord. Den sista andelen utgör summan av ett flertal mindre flöden som i dagsläget är svåra att komma åt, till exempel energianvändning vid produktion av kalk, växtskyddsmedel och vissa förpackningar. För mer information om hur vi räknar, följ denna länk.
För mer information, kontakta gärna:
Emelie Bontesse, kommunikationschef, Lantmännen Cerealia
E-post: emelie.bontesse@lantmannen.com
Lantmännens presstjänst
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com