I tidskriften får vi ta del av neurobiologen Suzanne Dicksons forskning som lyfter fram hur tarmens hormoner och mikrobiota påverkar hjärnan, och att en mångsidig kost kan skydda hjärnan. Vi får även inblick i Julia Rodes forskning som vid Örebro universitet har visat att gynnsamma bakterier, probiotika, kan förbättra kognitiva funktioner och minska stressreaktioner. Läs även om forskning av Veronica Witte, fvid Max Planck-institutet, som i sina studier har visat att prebiotiska kostfiber kan påverka matval genom att förändra hjärnans belöningssystem.
Utöver hjärnhälsa behandlar numret flera aktuella forskningsprojekt. Bland annat undersöks hur åkerböna kan användas i livsmedel i större utsträckning. Åsa Grimberg, forskare i växtförädling vid Sveriges lantbruksuniversitet, arbetar i sin forskning med att ta fram sorter med mild smak för att öka gillandet bland konsumenter. I ett annat projekt utvecklas nordisk tempeh baserad på åkerböna och havre, där fermentering med mjölksyrabakterier förbättrar smak och konsistens.
Flera initiativ syftar till att göra livsmedel mer hållbara och hälsosamma. Ett exempel är PUSH-plattformen som vill skapa ett matsystem där det är lätt att välja rätt. Chalmers och Lantmännen samarbetar också kring fermentering av växtbaserade mejerialternativ. Slutligen presenteras Solja Peitiäinens nyligen försvarade doktorsavhandling som visar att vitt bröd kan göras nyttigare genom att tillsätta fiber från vetekli, vilket ökar fiberinnehållet och förbättrar brödtexturen.
Tidskriften Cerealier samlar aktuell forskning om mat och hälsa med fokus på spannmål och baljväxter. Syftet är att öka kunskapen med utgångspunkt i ny forskning och näringsdebatt. Cerealier ges ut för Lantmännens Forskningsstiftelse och kommer ut med fyra nummer per år. Besök www.lantmannen.se/cerealier om du är intresserad av en kostnadsfri prenumeration eller vill ta del avfler nummer av Cerealier.
Mer information:
- Lantmännens Forskningsstiftelse
För mer information, kontakta gärna:
Lantmännens presstjänst
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com