Lantmännens miljardsatsning i Lidköping har nått halvtid – stärker svensk livsmedelsberedskap

Lantmännens byggnation av en ny anläggning för ärtprotein i Lidköping har nått halvtid. Investeringen är på 1,2 miljarder kronor och projektet går enligt plan, med produktionsstart första halvåret 2027. Första spadtaget togs i september 2024. Arbetet bakom satsningen startade redan för fem år sedan, följdes av en förstudie och därefter cirka två års planering innan byggfasen tog fart.
2 min lästid

I onsdags höll Lantmännen en informationsträff på byggarbetsplatsen, med bland annat Lidköpings kommuns näringslivschef på plats. Byggnaderna är i stort sett klara utvändigt, och nu fortsätter arbetet invändigt med installationer och montage av processutrustning. Anläggningen ska ta emot cirka 40 000 ton ärtor och åkerbönor per år och omvandla råvaran till runt 7 000 ton proteinisolat för livsmedelsindustrin.

Lars-Gunnar Edh, chef för division Lantbruk på Lantmännen, beskriver satsningen:

– Ärtproteinfabriken ska ha kapacitet att ta emot cirka 40 000 ton ärta och åkerböna per år och för att få fram den råvaran krävs en dramatisk ökning.

– Det sker inte över en natt, men vi ser en successiv ökning och det finns ett intresse framåt.

För lantbrukarna kan satsningen innebära att fler odlar ärtor och åkerbönor som komplement till andra grödor. Hållbarhet är ett genomgående tema – baljväxter binder kväve i marken, vilket minskar behovet av mineralgödsel. I projektet ingår också återvinning av processvatten och att restprodukter tas tillvara, och anläggningen har fått stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet.

Satsningen är också en del i att stärka Sveriges livsmedelsberedskap – en fråga Lantmännen har drivit under lång tid, med fokus på ökad livsmedelsproduktion och mer förädling i Sverige.


För mer information, kontakta gärna:
Lantmännens presstjänst
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com