Lantmännens Forskningsstiftelse investerar årligen upp till 25 miljoner kronor i forskning vid högskolor, universitet och institut, både nationellt och internationellt. Stiftelsen stödjer forskning som bidrar till kunskap som kan användas för att utveckla både nuvarande och framtida affärer, genom hela livsmedelskedjan.
– Samarbete och samverkan är nödvändigt för att hantera och lösa en rad av de komplexa utmaningar som finns inom livsmedelssystemet. Vi arbetar därför aktivt för att bygga nätverk med bred kompetens från både akademi, industri och det praktiska lantbruket. Det är vårt sätt att ta ansvar från jord till bord, säger Helena Fredriksson, forskningschef på Lantmännens Forskningsstiftelse.
Forskningsstiftelsen inriktar sig i första hand på praktiskt tillämpbar forskning där resultaten kan användas för att utveckla Lantmännens egen industriverksamhet, verksamheten på lantbrukarnas gårdar eller branschen som helhet. Inom stiftelsens fokusområden ingår olika delområden med angelägna frågeställningar som exemplifieras nedan. Läs mer i respektive områdes utlysningstext.
Efterfrågad forskning inom Lantbruk och maskiner:
- Hållbar intensifiering av växtodlingen genom forskning som exempelvis undersöker; precisionsodling och digitalisering, nya hållbara gödslings- och växtskyddsstrategier samt robusta grödor och odlingssystem som kan hantera såväl värmeböljor som överskott och underskott av vatten.
- En lönsam och hållbar intensifiering av svensk djurhållning genom forskning som exempelvis undersöker; modeller för utfodringsrekommendationer, produktionsdjurens livstidsproduktion med fokus på hållbarhet och klimatprestanda samt djurens specifika behov av fett.
- Rätt kvalitet på spannmål och andra vegetabiliska råvaror genom forskning som exempelvis undersöker; odlingsåtgärders påverkan på kvalitetsparametrar som efterfrågas i förädlingsled, övervakningssystem för att upptäcka negativa processer i spannmålslagren samt kostnadseffektiva och snabba analysmetoder, såväl kvalitativa som kvantitativa.
Efterfrågad forskning inom Livsmedel och hälsa:
- Hälsoeffekter av spannmål och baljväxter genom forskning som exempelvis undersöker; Precisionsnutrition, intag av spannmåls- och/eller baljväxtbaserad livsmedel samt kopplingen mellan fullkorns och enskilda komponenters effekter på hälsa.
- Bakningskvalitet genom forskning som exempelvis undersöker; förbättrad smak och textur i bröd med hög halt av fullkorn och fiber, vattens fördelning och omfördelning i deg och bröd under frysning, lagring och upptining samt nya processtekniska lösningar för förbättrad produkt- och lagringskvalitet, minskat svinn, samt förbättrat energiutnyttjande.
- Ingredienser av spannmål och baljväxter i livsmedel genom forskning som exempelvis undersöker; ingrediensers struktur och kemiska sammansättning och kopplingen till funktionella egenskaper, djupare förståelse för hur olika livsmedelsapplikationer påverkas av protein-, stärkelse-, och fiberkomponenter från spannmål och baljväxter samt uppgradering av sidoströmmar för användning som livsmedelsingredienser.
Efterfrågad forskning som sorterar under Bioenergi och gröna material är:
- Bioenergi och framtidens bioraffinaderier genom forskning som exempelvis undersöker; fossilfria komponenter för diesel, bensinbaserade bränslen och smörjmedel samt fossilfria bränslen till lantbruksmaskiner som kan användas i dagens dieselmotorer utan modifikation.
- Gröna material och biokemikalier genom forskning som exempelvis undersöker; nästa generations esterbaserade biooljor för användning inom jord- och skogsbruk, bioetanol eller vetestärkelse som råvara till gröna material och biokemikalier samt återvinningsbara och miljömässigt hållbara förpackningsmaterial.
- Ökat värde på produkter och sidoströmmar genom forskning som exempelvis undersöker; Innovativa användningsområden för stärkelse från vete, ärta och fababöna, fiberrika fraktioner som vetekli, havreskal och ärtskal som råvara till förnybara material och biokemikalier samt nya användningsområden för att fånga in biogen koldioxid permanent.
Mer information
- De sökande är välkomna att kontakta forskningsstiftelsen innan ansökningarna skickas in för att diskutera projektidéer och höra mer om Lantmännens möjligheter att erbjuda råvaror, produkter eller andra resurser. Projekten bör vara tillämpbara under svenska eller nordeuropeiska förhållanden för att beviljas anslag.
- Läs mer om Lantmännens Forskningsstiftelse här.
För mer information, kontakta gärna:
Helena Fredriksson, forskningschef på Lantmännens Forskningsstiftelse
Tel: 010 556 10 47
E-post: helena.fredriksson@lantmannen.com
Lantmännens presstjänst
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com