Ekologiskt och konventionellt

Background image

Ofta ställs frågan om ekologiskt eller konventionellt är lösningen på en hållbar livsmedelsproduktion. Lantmännens uppfattning är att det som behövs är en utveckling av både konventionella och ekologiska odlingsmetoder.

Vi blir alltfler människor som ska äta och må bra inom ramen för vad vår enda planet kan producera. För att försörja hela jordens befolkning krävs en omställning i sättet att producera och konsumera livsmedel. Störst påverkan och potential ligger i odlingsledet.

Det är i odlingsledet som en stor del av värdet i Lantmännens produkter skapas - på åkern blir råvaran till. Det är även här Lantmännen har den största möjligheten att påverka i en mer hållbar riktning. Genom att utveckla odlingen i Sverige kan vi erbjuda lantbrukare verktyg för omställning och konsumenterna produkter med lägre miljöpåverkan.

Vägen till hållbar odling handlar om att hantera och balansera flera olika utmaningar. Det handlar om att ta vara på det bästa från olika produktionssätt och hjälpmedel och om att ta hänsyn till lokala odlingsförutsättningar och lösningar. En utgångspunkt för Lantmännen är att både ekologisk och konventionell odling behöver utvecklas för att bli långsiktigt hållbara. Eko är inte en slutlig lösning för att nå hållbar livsmedelsförsörjning men ett viktigt utvecklingsspår i hållbar riktning. Inom konventionellt tar nya hållbarhetskoncept viktiga steg i den riktningen.

Vi arbetar i hela värdekedjan för att utveckla både det konventionella och ekologiska jordbruket. Den svenska spannmålsodlingen ligger redan långt fram när det gäller hållbar produktion, men utveckling av odlingen pågår ständigt. Lantmännen arbetar bland annat med sortutveckling, kemikaliefri utsädesbehandling, rådgivningstjänster till lantbrukare och vidareutveckling av teknik och metoder. Utvecklingen av hållbara spannmålsprogram är också en viktig del i Lantmännens strategiska affärsutveckling.