Svensk porchetta
chili cheese

Här är Årets Gatmat 2025 signerad Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024. En svensk ”porchetta” bun med chili cheese dressing gjord på fläsksida från Scans rapsgris som serveras i ett fluffigt potato burger bun från Korvbrödsbagarn och toppas en nordisk furikake gjord på krispig svål och svenska solroskärnor och linfrön från GoGreen.

Background image

Michael Andersson

Vinnare Årets Kock 2024

Recept för 8 personer

 

Porchetta

Ingredienser

  • 1,2 kg orimmad fläsksida utan svål från Scans rapsgris
  • 25 g Colemans senapspulver
  • 25 g rökt paprikapulver (söt)
  • 15 g malda rostade fänkålsfrön
  • 50 g salt
  • 20 g socker
  • 2 liter öl
  • 1 stjälkselleri
  • 1 st vitlök
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin

 

Gör så här:

  1. Skär ett snitt i mitten av fläsksidan utan att skära igenom från vardera håll (det ska vara en flik i mitten kvar, dela inte).
  2. Fördela ut kryddor, salt och socker på fläsket. Rulla ihop fläsket och bind det tajt med steksnöre.
  3. Lägg ner fläsket i en lebang och tillsätt öl, selleri, vitlök, timjan och rosmarin. Toppa upp lebangen med vatten så att hela fläsksidan täcks av vätska.
  4. Täck lebangen med folie och baka i 120 grader i ugnen till 90 grader i innertemperatur.
  5. När fläsket är klart, låt det kylas ner i vätskan i ca 12 timmar i kylen.
  6. Valfritt: Ta ur fläskrullen och grilla den snabbt på hög värme runt om.
  7. Skiva fläsket tunt på skärmaskin eller för hand.

Dressing

Ingredienser

  • 75 g ost (Almenäs tegel)
  • 25 g grädde
  • 1/3 flaska grön Tabasco
  • 50 g crème fraîche
  • 125 g neutral olja
  • 15 g äggula
  • 13 g jalapeño (extra)
  • 75 g picklad jalapeño (köp färdig)
  • 75 g hackad silverlök
  • Svartpeppar, efter smak

 

Gör så här:

  1. Riv osten.
  2. Koka upp crèmefraiche och grädde och häll över den rivna osten.
  3. Mixa detta med äggula, tabasco, jalapeñon till en slät bas. Mixa sedan ner oljan i en jämn stråle tills det blir en majonnäsliknande konsistens. Låt svalna.
  4. Blanda sedan ner picklad jalapeño och finhackad silver lök. Smaka av med salt och peppar.

Topping – Svensk furikake

Ingredienser

  • 75 g solroskärnor från GoGreen
  • 75 g linfrön GoGreen
  • 40 g friterad svål (puffad/friterad fläsksvål)
  • Vitlöksolja, efter smak
  • Salt, efter smak

 

Gör så här:

  1. Rosta solrosfrön och linfrön lätt i en torr panna tills de doftar nötigt.
  2. Hacka den friterade svålen grovt.
  3. Blanda frön, svål, vitlöksolja och lite salt.

Servering (per portion)

  • Korvbrödsbagarns potato burger buns
  • 50 g dressing
  • 20 g sallad (t.ex. romansallad eller crisp)
  • 10 g persilja
  • 100 g kött/fläsk (stekta skivor eller grillat)
  • 10 g furikake
  • Picklad lök/jalapeño efter smak

Montering

Stek Korvbrödsbagarns potato burger buns snabbt i en stekpanna eller i ugnen. Lägg på ett lager dressing, sallad, persilja, frö mix, kött. Toppa med lite dressing innan du lägger på locket.

Background image

Mer om Lantmännen

Lantmännen ägs av 17 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter cirka 70 miljarder SEK på årsbasis.

Mer om Lantmännen Kontakta oss