Här kan du läsa senaste nytt från årets skörd. Följ jordbrukets resa från vårsådd till skörd.

Nu börjar vårbruket

Från mars till maj, när solen värmer upp jorden, börjar de höstsådda grödorna gro. När jorden är tillräckligt torr bearbetas den och vårgrödor som korn, havre och fodermajs sås.  I år har vårbruket påbörjats ovanligt tidigt. Rekordstora arealer såddes i höstas under goda förhållanden och vädret har varit gynnsamt under tidig vår.

Vårbruket - från norr till söder

Johan Söderberg

Jämtland
Jag har en god känsla just nu, men vet att en arbetsintensiv period stundar. Det mesta av gödning och utsäde är hemma. Vi har haft lite snö och det mesta har redan försvunnit. En vintersyssla som att röja längs åkerkanter fick avbrytas i förtid och vi har växlat till att köra ut halmbädden. Förra året låg det minst 1 meter snö vid den här tiden och nu kan vi snart plocka fram maskiner för service innan vårbruk. En stor skillnad som jag upplever är fokus på livsmedel, både att konsumenter upplever det dyrt men också att vi måste höja vår egen självförsörjningsgrad. Det kommer bli ännu dyrare om vi inte får tag i tillräckligt med mat. 

Anna Bodin

Uppland  
Det är svårt att redan nu bedöma hur årets skörd blir, men höstvete ser lovande ut och i år odlar vi ingen höstraps. Vi har kört ut förstagivan av gödningen, harvat fältet och började så vårkornet Lexy den 23 mars — betydligt tidigare än vårt normala vårbruk vid månadsskiftet april–maj. Det är redan torrt i backen och trots att jorden fortfarande är kall reder den sig väl. Vanligtvis är vi rädda för packningsskador vid tidigt vårbruk, men i år fungerar det.

Stefan Hansson

Södra Skåne  
Vi har påbörjat tidigt vårbruk med sådd och gödningskörning. Höstgrödorna ser överlag mycket lovande ut. Just nu pågår harvning, vältning och sådd fälten. Att årets vårbruk kom igång tidigt ger goda förutsättningar för en stark och framgångsrik skörd. Jag oroas över att spannmålspriserna sjunker. Spannmålskalkylerna är i nuläget för svaga för en långsiktig produktion.

Skördeåret - från vårsådd till höstbruk

Ett skördeår sträcker sig från höstsådd till skörd. Året inleds i september när marken bearbetas och höstgrödor som höstvete och raps sås för att gro innan vinterns viloperiod. När våren och värmen kommer börjar de gro igen. När jorden är tillräckligt torr bearbetas den också för en sådd av vårgrödor som korn, vete och fodermajs. Under sommaren spirar axen och i augusti börjar de tröskas. Skörden tas sedan vidare till spannmålsmottagningen och fälten förbereds inför nästa odlingssäsong.