Årets Kock Michael Andersson och Lantmännen presenterar Årets Gatmat 2025 – Svensk porchetta bun

Årets Gatmat är ett nytt initiativ där vinnaren av Årets Kock tolkar streetfood med råvaror från svenska lantbrukare och med Lantmännens produkter som en central del. Genom detta vill Lantmännen bidra till gastronomin och göra svenska råvaror till en självklar del av en av landets mest prestigefyllda kulinariska tävlingar.
– Vi vill föra samman gastronomi med svenskt lantbruk – och visa magin när de möts. Med Årets Gatmat visar vi bredden bland svenska livsmedel och ger landets främsta kockar utrymme att skapa något nytt. Samtidigt vill vi inspirera hemmakockar att prova nya rätter med råvaror från svenska lantbrukare – gott och framtaget på ett hållbart sätt, säger Frida Tydén, kommunikations- och marknadsdirektör på Lantmännen och styrelseledamot i Årets Kock.
Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024 och aktuell med en ny grillrestaurang i Stockholm, lyfter fram mötet mellan tradition och lekfullhet:
– Det är spännande att jobba med råvaror som så många svenskar känner igen. Min idé var att skapa en rätt som överraskar men samtidigt hyllar den svenska kvaliteten. Porchetta och chili cheese möts i en rätt som ska vara enkel att förstå – med smakdjup som märks. Våra svenska råvaror är en del av vår identitet och grunden för gastronomi som både känns modern och välbekant.
Mer information
-
Årets Gatmat 2025: Svensk porchetta bun av Michael Andersson
-
Råvaror: Scans rapsgris, Potato burger bun från Korvbrödsbagarn, linfrön och solroskärnor från GoGreen, Almenäs tegel-ost, Colemans senapspulver, crème fraiche, grädde, öl, stjälkselleri, vitlök, fläsksvål, grön tabasco, jalapeño, timjan, rosmarin, ägg, silverlök, neutral olja, romansallad, persilja, kryddor, socker, salt och peppar.
-
Receptet på Årets Gatmat.
-
Michael Andersson har arbetat i flera välrenommerade kök både i Sverige och utomlands, bland annat på Gyldene Freden. Den 14 oktober öppnar Michael en ny grillrestaurang Sperling & Co i Stockholm.
-
Lantmännen har drygt 120 års historia som kooperativt företag ägt av svenska lantbrukare. Verksamheten är byggd utifrån långsiktig hållbarhet och att utveckla råvaror till livsmedel som gör skillnad i både vardag och gastronomi.
För mer information, kontakta gärna:
Lantmännens presstjänst
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com