Pasta med ugnsrostade betor och getostkräm.

Pasta med ugnsrostade betor och getostkräm

Betor är i säsong under februari och utgör basen i denna färgsprakande pastarätt. Genom att rosta betorna med honung lockar man fram en djupare söt smak som kontrasterar fint mot den syrliga getostkrämen.


4 portioner

400 g Kungsörnen Prima Penne

Ugnsrostade betor
1 ½ kg röd-/gul-/polkabetor
3 röda lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk honung

Getostkräm
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
50 g getost av chèvretyp

½ dl Go Green Rostade pumpakärnor
½ kruka timjan 

Salt och peppar

45 minuter
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär betorna i mindre klyftor. Skala och klyfta rödlökarna. Skala och grovhacka vitlöksklyftorna. Lägg betor, lök och vitlök i en ugnsfast form, ringla över olivolja och honung. Salta, peppra och rör om. Låt baka i mitten av ugnen ca 30 - 40 min. Rör om då och då så att det inte bränns.
  3. Koka pastan enligt anvisningen på paketet när betorna varit inne i 20 min.
  4. Hacka eller riv vitlöksklyftan till getostkrämen fint. Mixa eller rör samman crème fraiche, getost och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda den nykokta pastan med betorna och rödlöken. Lägg upp på ett fint fat. Ringla över getostkrämen. Strö över pumpakärnorna och garnera med timjan.

3,3/5 baserat på 212 röster.