Grönsakssoppa med pocherat ägg och solrosgremolata.

Grönsakssoppa med pocherat ägg och solrosgremolata

En soppa fullmatad med vackra färger, goda smaker och härliga konsistenser. Variera gärna grönsakerna efter säsong och humör!


4 portioner

2 schalottenlökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk tomatpuré

1 ½ l vatten

3 msk koncentrerad grönsaks- eller kycklingfond eller 3 tärningar grönsaks- eller hönsbuljong

300 g Cappelli Fullkorn Dinkel

1 knippe primörmorötter, skalade och skurna i bitar

250 g grön sparris, skuren i bitar

250 g rädisor, halverade

1 förpackning Go Green Bön- och Ärtmix

Smör eller olja till stekning

 

100 g Go Green Rostade Solroskärnor, finhackade

1 knippe blandpersilja, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

50 g Vällagrad Prästost, finriven

Finrivet skal av en citron

1 dl olivolja

Salt och svartpeppar

 

4 ägg

1 ½ l vatten

1 msk ättika

2 tsk salt

45 minuter
  1. Fräs löken och vitlöken i rejält med smör eller olja i en stor kastrull. Tillsätt tomatpurén och fräs ett par minuter till.
  2. Slå över vattnet, tillsätt buljongtärningen och låt koka upp.
  3. Tillsätt pastan och låt den koka ett par minuter. Tillsätt därefter grönsakerna och låt puttra ca 10 minuter, eller till både pastan och grönsakerna är mjuka.
  4. Häll av bönorna och tillsätt de i soppan. Smaka av med salt och peppar
  5. Rör ihop alla ingredienser till gremolatan. Smaka av med salt och peppar.
  6. Koka upp vattnet till äggen i en kastrull. Tillsätt salt och ättika.
  7. Knäck ett ägg i en kopp. Sänk värmen så att vattnet sjuder, det får inte koka när ägget tillsätts.
  8. Rör med hjälp av en slev i kastrullen så att det bildas en virvel. Håll koppen nära vatenytan och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet. Låt ägget pochera ca 3 minuter, äggulan ska fortfarande vara lös. Forma till ägget genom att ”fånga in” äggvitan, så att äggen blir så runda som möjligt. Upprepa med resten av äggen.
  9. Servera soppan rykande varm med citrongremolatan och äggen.

3,6/5 baserat på 258 röster.