Odlingsprogrammet Klimat & Natur är ett viktigt initiativ för att konkretisera hållbarhetsstrategier, nå högt satta klimatmål och gynna den biologiska mångfalden. Lantmännen arbetar med partnerskap för att utveckla och skala upp odlingsprogrammet.

Polarbröd

2015 började Lantmännen att odla vete enligt Klimat & Natur, och Polarbröd var med från start. Som det första industribageriet att ansluta sig till odlingsprogrammet, visade de att hållbarhet står högt på agendan. För Polarbröd innebär Klimat & Natur både minskad klimatpåverkan och gynnad biologisk mångfald; men odlingsprogrammet fungerar också som ett forum för kunskapsdelning.

Paulig

Från och med skörden 2022 levererar Lantmännen 17 000 ton vetemjöl till Paulig. Vetemjölet används i Pauligs fabrik i Landskrona som årligen bakar cirka 400 miljoner tortillabröd från Santa Maria. ”Partnerskapet med Lantmännen är en viktig milstolpe för att nå Pauligs vetenskapsbaserade mål som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser från värdekedjan med 50 procent till 2030”, säger Rolf Ladau, VD och koncernchef för Paulig.

Spendrups

Under våren 2022 tog Lantmännen och Spendrups ett naturligt nästa steg i sin hållbarhetsresa och startade ett nytt samarbete där maltkorn, som är huvudingrediens i öl, för första gången, odlas enligt Lantmännens program för Framtidens Jordbruk - Klimat & Natur. 190 hektar maltkorn kommer att odlas på Högestad Gård i Ystad för Spendrups räkning och användas i öl som bryggs i början av 2023.

Semper

Semper anslöt sig till Klimat & Natur inför skörd 2023. Tillsammans skapar vi en mer hållbar odling av havre, vete och råg i Sverige. Partnerskapet avser Sempers sortiment för gröt och välling. Användningen av fossilfri mineralgödsel blev ett nytt kriterium i programmet 2023 och innebär att klimatpåverkan från odlingen kan minska med upp till 45 procent.