Limemarinerade fisk och skaldjur med sesam- och chilidressing.

Limemarinerade fisk och skaldjur med sesam- och chilidressing

En lätt och sommarfräsch förrätt där skaldjuren går att variera efter smak och tillgång. Limesaften gör att fisken tillagas och får en fastare konsistens.  Den goda sesamdressingen är även supergod som marinad till grillad fisk och skaldjur.


4 portioner

300 g räkor, 4 havskräftor eller 1 ben kungskrabba
4-6 pilgrimsmusslor
300 g lax som varit fryst minst tre dygn
½ lime

Sesamdressing
2 msk Go Green Oskalat Sesamfrö
1 liten vitlöksklyfta
1 röd chili
1 salladslök
2 msk ljus soja
1 msk fisksås
1 tsk råsocker
2 msk olivolja
½ lime

Till servering
1 kruka koriander
1 ask smörgåskrasse

30 minuter
  1. Skala räkorna, kräftorna eller krabban och skär i mindre bitar.
  2. Ta bort muskeln på pilgrimsmusslorna som sitter på sidan. Skär i tunna skivor.
  3. Skär laxen i tunna skivor. 
  4. Fördela räkor/kräftor/krabba, pilgrimsmusslor och lax på tallrikar. Pressa över limen och låt stå kallt under tiden dressingen förbereds.
  5. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Häll över i en skål.
  6. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Skölj och finstrimla salladslöken. Blanda samman sesamfrö, vitlök, chili, salladslök, soja, fisksås, socker, olivolja och limesaft. Justera smaken efter behov. 
  7. Hacka koriandern grovt och klipp smörgåskrassen. 
  8. Fördela dressingen över fisken och garnera med koriander och krasse.

2,5/5 baserat på 544 röster.