Halstrad lax med penne och persiljepesto.

Halstrad lax med penne och dillpesto

En mycket enkel och snabblagad vardagsrätt som får smak av hemlagad pesto gjord på dill, mandel och citron. Mandeln kan ersättas med till exempel solroskärnor eller pinjenötter. Gröna ärter eller broccoli är gott att servera till.


4 portioner

400 g Kungsörnen Havrepasta Penne - Må bra
Persiljepesto
2 vitlöksklyftor
1 knippe dill
1 knippe persilja
½ dl saltrostad mandel
1 citron, ekologisk
1 ½ dl solrosolja
1dl riven, vällagrad prästost

600 g laxfilé

Salt och svartpeppar
Smör eller olja till pasta och stekning

30 minuter
  1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet, tillsätt en klick smör eller lite olja och håll varmt fram till servering.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka dillen, persiljan och mandeln. Skölj citronen och finriv det yttersta skalet.
  3. Mixa snabbt ihop dill, persilja, vitlök, mandel, solrosolja och prästost med en mixerstav eller i en matberedare. Tillsätt citronskalet och smaka av med salt och peppar.
  4. Skär laxen i kuber, ca 3x3 cm. Salta och peppra.
  5. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Stek laxen i några minuter på varje sida. 
  6. Blanda ihop pastan med persiljepeston och servera tillsammans med laxen.

3,4/5 baserat på 202 röster.