Indisk korma med röda linser, kokos och grönkål.

Indisk korma med röda linser, kokos och grönkål

Det här är en mild och krämig vegetarisk gryta med varma kryddor och röda linser. Torkade malda kryddor tappar lätt sin arom när de stått på kryddhyllan för länge. Eftersom aromerna är fettlösliga är det därför viktigt att kryddorna får fräsa i oljan ett tag så att alla smakämnen blommar ut. Servera tillsammans med varma pitabröd och eventuellt valfritt matgryn eller ris.


4 portioner

Tid: 30 min

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
½ dl riven färsk ingefära
3 dl Go Green Röda Linser
3 msk neutral olja
1 tsk kanel
2 tsk malen koriander
1 msk malen spiskummin
2 tsk malen kardemumma
5 dl grönsaksbuljong
4 dl koksmjölk
200 g färsk grönkål
200 g halloumi

Soja
(Rå-)socker
Citronsaft
Smör eller olja till stekning
4 Hatting Pitabröd

30 minuter
  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Skala och riv ingefäran grovt.
  2. Skölj linserna.
  3. Hetta upp en stor kastrull med olja. Fräs lök, vitlök och chili på medelhög värme några minuter tills löken mjuknat men inte fått färg. Tillsätt ingefära och torkade kryddor och fräs vidare under omrörning några minuter.
  4. Tillsätt linser, grönsaksbuljong och kokosmjölk och låt koka upp. Puttra på ganska svag värme ca 10 min. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens.
  5. Skölj grönkålen och riv ner i mindre bitar, släng stjälken. Tillsätt grönkålen i grytan och låt puttra ytterligare 5-10 min. Smaka av med soja, (rå-)socker och citronsaft.
  6. Skär halloumin i tärningar. Stek i smör eller olja tills osten fått fin färg.
  7. Rosta pitabröden i brödrost eller i ugnen på 225 grader ca 5 min. Toppa korman med halloumin och servera tillsammans med pitabröden och eventuellt valfritt matgryn eller ris.

 


3,4/5 baserat på 645 röster.