Naturens skördefest

Tillbaka till naturen i veckans Matsamtalet med Johan Matgeek Hedberg och mästerkockan Sigrid Barany. Hösten bjuder på ett knytkalas och skördefest i naturen. Men vad ska vi leta efter? Och hur ska vi ta hand om svampar, bär och andra råvaror från skog och mark? Johan och Sigrid sätter smak på det goda från naturen och svampälskaren Jens Linder bjuder på tips och recept för svamputflykten.
Fotograf: Lina Haskel

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Recept och tips från avsnittet

Jens Linders tips i svampskogen

Jens Linder som är författare till boken "Svamplycka" bjuder på några doldisar i svampskogen.

  • Mandelriska - smakar skaldjur. Perfekt att dillstuva.
  • Brunsopp - liknar Karljohan och kan användas på samma sätt
  • Blodriska - passar perfekt till Rysk sallad

Jens tipsar också till dig som ska ut och plocka svamp i höst:

  • Grova skor med platspåsar runt strumporna, skönare än gummistövlar
  • Välladdad mobil
  • Matsäck, man ska inte bli hungrig och sur i skogen
  • Ta inte på dig älgdräkten

Te på Sprängticka / Chaga

Sprängticka är proppfull med antioxidanter som den tar från björken. Koka gott te och njut av den goda smaken och nyttan den gör för kroppen!

  • Skörda svampen från trädet. 
  • Skär i bitar
  • Torka jättelänge i ugnen på låg värme. Vi vill få ut all vätska så att den inte möglar.
  • Dela i små bitar ca 3x3 cm. Koka en bit i 1 liter friskt vatten, ca 2-3 timmar, tills färgen på vattnet blir mörkbrunt. Varje bit går att använda flera gånger, ändå tills vattnet inte längre mörknar, då finns inga nyttigheter kvar. 

Förvälla svamp - hur gör man?

På bilden ser vi härliga syltade höstkantareller. När det gäller svamp, så står det ofta i recept att svampen ska förvällas. Därför kommer här vår lilla guide: 

1. Rensa svampen, borsta bort allt skräp och skär bort dåliga partier
2. Skär svampen i bitar och lägg i stekpannan på låg värme. Tillsätt salt, men inget fett. 
3. Svamp är ofta vätskerik, så tillsätt inget extra vatten utan låt den koka in i sin egen vätska tills pannan är helt torr. 
4. Låt kallna och frys in i plastpåsar. Eller stek och ät direkt. 

Lingondricka a la Johan

Ta 1 liter lingon, 5 dl vatten, en bit citronskal eller lite rabarber skuren i mindre bitar och häll i en kastrull. Låt det sjuda tillsammans i några minuter och skumma av för att få bort orenheter. Häll i en silduk och låt det rinna av. Rör i ca 2-3 dl socker. 

Svamp för mer spännande höstsoppor

1. Testa Jens Linders "Elmers soppa" på ett nytt sätt med kantarell. Soppan är smaksatt som gulasch med kummin, bacon, vitlök, paprikapulver och grädde. Svamparna går att dryga ut med taggsvampar och andra svampar.

2. En vanlig misosoppa blir mer spännande om fintärnad svamp får koka med en stund i buljongen. 

3. Thaisoppor, som Thom ka gai kan bli ännu godare med fintärnad svamp i buljongen.