2023 – året då fossilfri värdekedja blir verklighet
Just nu tas avgörande kliv mot en fossilfri produktion av livsmedel. År 2023 kommer gödsel att börja produceras fossilfritt, och i höst ser vi fram emot den första skörden av spannmål odlat med en fossilfri värdekedja. Lantmännens hållbarhetschef Claes Johansson ger en lägesbild.
Resan mot en fossilfri spannmålsproduktion i Sverige har pågått länge och i år kommer en helhetslösning finnas på plats. Intresset är stort från många aktörer. Det märktes inte minst för ett par månader sedan då vi på Lantmännen bjöd in till en förmiddag med dialog om omställning till fossilfri livsmedelsproduktion i en utmanande tid. I ett direktsänt seminarium och efterföljande rundabordssamtal diskuterade företagsledare och samhällsaktörer hur den långsiktiga riktningen för näringslivets klimatarbete kan upprätthållas i en tid av kris och turbulens. Dagen präglades av intresse och engagemang från deltagarna, det finns ett starkt driv för innovation och samarbete för en fossilfri livsmedelsproduktion.
Vi ser idag att Lantmännen tar greppet kring hela värdekedjan och det är det som krävs. Att kunna köpa fossilfritt spannmål år 2023 är världsunikt!
Lantmännen tar nu ett stort steg mot omställning av svensk livsmedelsproduktion då vi visar upp världens första fossilfria värdekedja för spannmål. I seminariet presenterade vi vårt samarbete med Yara för att lansera fossilfri gödsel nästa år. Det är en fantastisk möjlighet som öppnas upp, där vi kan minska klimatpåverkan från livsmedel avsevärt och skapa reell klimatnytta här och nu.
Lovisa Madås, Moderator och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige
Under seminariet hörde vi flera röster som manade på och inspirerade. Jag tar särskilt med mig Svante Axelssons entusiasm, han sa bland annat: ”Näringslivet kan skapa det mod som krävs. Det behövs ett tydligt ledarskap, och näringslivet är en av de viktigaste opinionsbildarna som kan ta rollen och förklara hur det är möjligt att ställa om. Vi ser idag att Lantmännen tar greppet kring hela värdekedjan och det är det som krävs. Att kunna köpa fossilfritt spannmål år 2023 är världsunikt!”.
Jag instämmer i att det finns en stark omställningskraft där företagen kan gå före och ta ledarskap. Vi kan inte vänta på konsumenten, istället ska vi aktivt utveckla de hållbara lösningarna och erbjuda ett bättre alternativ. Ett sådant erbjudande är Lantmännens odlingsprogam Klimat & Natur där spannmål nu kan produceras fossilfritt och vi kan erbjuda fossilfritt producerade produkter i hyllan inom kort.
Producenter och återförsäljare har ett ansvar att prioritera rätt val på vetenskaplig grund. Nu finns möjligheten att agera, verktygen finns på plats, takten för omställningen avgörs av hur marknaden och företagen väljer att agera och vilka förutsättningar som politiken skapar. Detta och mycket mer samtalade vi om med branschkollegor och viktiga aktörer för omställning.
Några av slutsatserna från våra rundabordssamtal som jag särskilt vill lyfta är:
- Hela värdekedjan måste agera gemensamt. Genom att arbeta för omställning i hela värdekedjan och målsätta även inom scope 3 kan riktig skillnad åstadkommas. Dagligvaruhandeln har en viktig roll i att erbjuda alltmer hållbara produkter, andra aktörer behöver stötta och driva dem.
- Vi måste dela på kostnader i värdekedjan. Både risk, investeringar och förtjänster måste fördelas över värdekedjan med hänsyn till var värdet skapas. Lantbrukaren måste få en större del av mat-kronan så att lantbruket blir mer konkurrenskraftigt. Det kan behövas nya affärsmodellerna för att hantera merkostnaderna på gårdsnivå. Samtidigt ser vi att investeringar i hållbarhet kan bli mer lönsamma än alternativet på sikt.
- Nu krävs ökat tempo och skala. Vi måste få upp skalan i omställningen snabbt. Vi är i en viktig fas nu där goda exempel och möjligheter finns. Omställningen måste ske på bredden. Det finns en stor potential även affärsmässigt då Sverige kan exportera världens hållbaraste jordbruk.
- Bättre förutsättningar från politiken. Det behövs en långsiktig, politisk plattform som skapar förutsättningar för stora och långsiktiga investeringarna. Såväl på nationell nivå, som i EU, behövs tydliga spelregler. Det handlar både om regleringar, incitament och satsningar. Miljöpolitiken är en viktig del av industripolitiken.
Jag vill tacka deltagare för viktiga och intressanta bidrag. Jag lämnade mötet mer inspirerad och hoppfull om de förändringar vi gemensamt kan åstadkomma. Dialogen kring rundaborden ser jag som en början på fördjupade samarbeten och utbyten som vi kommer att fortsätta. Förhoppningsvis har vi även sått några frön till fler samarbeten mellan andra aktörer som kan agera för en snabbare omställning. Framtidens Jordbruk är Lantmännens vision för ett lönsamt och hållbart jordbruk, det är en plattform vi står stadigt på och som jag menar kan utgöra en språngbräda för verklig omställning.