Tillsammans med våra kunder kan vi möta vetenskapliga klimatmål
Linnea Heiskala, Key Account Manager på Lantmännen Cerealia business-to-business och som jobbar med odlingsprogrammet Klimat & Natur, berättar hur Lantmännen kan hjälpa andra företag att nå sina klimatmål genom det klimatsmarta odlingsprogrammet.
Insatser i hela kedjan från jord till bord krävs för att nå framgång i klimatarbetet. Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur kan hjälpa andra företag möta krav på minskade utsläpp i enlighet med globala överenskommelser, och leverera på målsättningar i ramverket Science Based Targets.
Science Based Targets syftar till att kvalitetssäkra företags klimatåtagande i spåren av Parisavtalet. Ett viktigt krav för att prioritera rätt är att inkludera hela värdekedjan och inte bara titta på sina direkta klimatutsläpp. Det handlar om att ta ett tydligt ansvar för den påverkan produkter och tjänster har inom ”scope 3”, alltså både uppåt och neråt i värdekedjan. För livsmedel sker de största utsläppen uppströms, under odling och djurhållning. Allt värde skapas i primärproduktionen och det är där som mycket av resurserna används och klimatpåverkan sker, därför är det centralt att arbeta för minskade utsläpp där. Detta gör vi på Lantmännen redan idag, och kan genom odlingsprogrammet Klimat & Natur driva på utvecklingen ytterligare i samarbete med våra kunder.
Science Based Targets handlar om att säkerställa att företagens klimatmålsättningar är tillräckligt ambitiösa för att hålla sig inom ramen för Parisavtalets 1,5 graders mål. Lantmännen erbjuder sedan 2015 spannmål odlat enligt programmet Klimat & Natur med upp till 30% mindre klimatpåverkan, och nästa år kommer vi att kunna kapa ytterligare påverkan genom en fossilfri gödsel vilken är sista pusselbiten för att nå en fossilfri livsmedelskedja. Det innebär att vi och våra kunder redan nu kan gå från målsättningar till konkret handling, och tillsammans utveckla marknaden och erbjuda mer hållbara produkter.
Med odlingsprogrammet kan vi hjälpa våra kunder nå sina egna klimatmål. Vi har verktygen och möjligheterna redan nu att leverera råvara som möter kraven från Science Based Targets, och vi ser redan att kunderna börjar efterfråga dessa typer av lösningar och visar stort intresse för att ansluta sig till initiativet. Lantbrukarna blir här avgörande i kedjan och vill bidra till omställningen – men det behövs förutsättningar för att göra investeringar och satsningar på gården som styr mot en mer hållbar odling. Med den premie som tillfaller lantbrukaren som odlar enligt Klimat & Natur blir investeringarna ekonomiskt försvarbara.
Samarbete över hela värdekedjan är avgörande för att utveckla, finansiera och implementera de lösningar som krävs för att ställa om livsmedelssektorn till ökad hållbarhet. Vi är beroende av varandra. Vi ser nu en snabb utveckling där allt fler svenska företag i livsmedelssektorn ansluter sig till Science Based Targets. Det ställer i sin tur krav på leverantörer som måste hjälpa dem nå målen. Lantmännen spelar här en nyckelroll.
Vårt arbete och erbjudande till marknaden genom Klimat & Natur ligger helt i linje med Lantmännens varumärkeslöfte om ansvar från jord till bord.
Odlingsprogrammet är ett sätt att skapa värde och få bättre betalt för miljö- och klimatåtgärder på gård. Vi knyter samman kommersiella drivkrafter med omställningen till en mer hållbar odling. Något som kommer vara avgörande för att nå framgång och påskynda omställningstakten.
Sedan den här texten publicerades har målsättningarna för jordbrukssektorn förtydligats av Science Based Targets initiative (SBTi). Det står nu klart att Lantmännens program Klimat & Natur når målen för 2030 redan nästa år. Den nya vägledningen Forest Land and Agriculture (FLAG) från SBTi specificerar i vilken takt växthusgaser från jordbruk bör minskas för att vara i linje med vad vetenskapen säger krävs för att uppnå 1,5 gradersmålet och begränsa klimatförändringarna. I FLAG definieras målnivåer för olika jordbruksråvaror. För vete är exempelvis målsättningen en 36% minskning av klimatavtrycket mellan 2020 och 2030 per kilo vete.
Genom att gå över till spannmål från Klimat & Natur kan företag minska sina utsläpp från produktionen av spannmålsråvaran med 30% redan idag. Nästa år finns möjlighet att också inkludera fossilfri mineralgödsel i programmet och då beräknas utsläppsminskningen med ca 50% jämfört med startpunkten 2015.