System.Threading.Tasks.Task`1[Microsoft.AspNetCore.Html.IHtmlContent]

Köpenhamn, Prag och spännande projekt!

Om hur jag fann traineeprogrammet samt min första tid på företaget.

Då var det även min tur att börja skriva i bloggen. Eftersom det är första gången jag skriver tänkte jag presentera mig lite mer ingående än vad som stod i förra inlägget. Jag heter Jakob Söderström och kommer ursprungligen från Stockholm. I juni tog jag ut min master i Technology Management, en tvåårig master utbildning som kombinerar ekonomi, teknologi och management med ett fokus på projektledning.

Det var redan under första året på TM som jag insåg att traineeprogram var något jag skulle vilja satsa på. Jag älskade de nya utmaningarna som teknologämnena innebar vi ena månaden kunde vi få göra en företagsvärdering medan nästa månad fick föreslå en LEAN-implementering på ett annat företag. Med denna bakgrund tänkte jag att ett traineeprogram blir den perfekta fortsättningen på dessa utmaningar som jag kommit att gilla så mycket.

Så hur kom det sig att jag fick upp ögonen för Lantmännen? Som alla andra stora beslut i mitt liv var det lite av en slump. Jag fick ett mail en dag från en kompis som tyckte att jag som är intresserad av traineeprogram borde titta lite närmare på Lantmännens, han hade hört att det skulle vara mycket bra. Jag tog hans råd och började läsa på om programmet och rätt som det var hade jag skickat iväg en ansökan. Men helt övertygad var jag inte, hur kunde jag vara det när jag bara läst om programmet på olika hemsidor? Nej, helt övertygad blev jag när jag gick vidare i den första delen av ansökningsprocessen och blev inbjuden till en assessmentdag med företaget. Där fick vi tillfälle att mingla med represejacob2ntanter från alla delar av företaget som berättade vad man kunde tänkas göra på koncernen. Jag pratade mycket med de extraineer som var där och de berättade hur de hade kastats runt i företaget mellan olika projekt på olika platser inom olika divisioner. Vilken fullträff, det var ju precis det jag letade efter! Jag kom ihåg att jag gick därifrån med känslan av att jag äntligen hade hittar rätt.

Väl antagen på programmet blev min första placering på Lantmännen Unibake. Unibake tillhör Livsmedelsdivisionen och tillverkar och säljer wienerbröd, hamburgarbröd, baguetter, rågbröd med mera. Det är den delen av Lantmännen som är fullständigt internationell, vi finns representerade i 18 länder runt om i världen, från USA till Australien. Och såklart till stor del i Europa. Det var här jag kom in i bilden, för Unibake finns i nästan alla europeiska länder men inte i Tjeckien och Slovakien. Hur kommer detta sig? Är köpkraften så dålig att det helt enkelt inte finns en marknad? Eller är konkurrensen för hård? Det är just detta min handledare vill att jag ska titta på under mitt första projekt i traineeprogrammet. Jag ska med andra ord undersöka marknadspotentialen för bake-off produkter i Tjeckien och Slovakien. Kul va?

För att göra marknadsanalysen så ordentlig som möjligt åker jag ner till Prag på söndag i fem dagar för att med egna ögon bedöma vilket utbud som finns och vad den generella prisnivån ligger på. Ska bli väldigt spännande då jag genomför hela resan på egen hand och därmed inte har min handledare att hålla i handen. Med andra ord är det nu upp till bevis att visa att mina fem år på universitetet inte var helt bortkastat. Ni kommer självklart få veta hur det går, håller bloggen uppdaterad med det senaste här nere från kontinenten.